skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 175C.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, ziele angielskie, goździki, sól i połowę brązowego cukru.
3. Dodaj jajko, mus jabłkowy, syrop klonowy, 1 łyżkę mleka i połowę masła (stopionego).
4. Włóż ciasto do worka do szprycowania lub plastikowej torby. Przytnij róg torby i wyciśnij ciasto do natłuszczonego naczynia do pieczenia pączków(napełnij 1/2).
5. Piec w piekarniku przez 7-8 minut. Wyjmij z piekarnika i wyjmij pączki z formy.
6. Roztop pozostałe masło z pozostałym cukrem w małym rondlu na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 2 minuty.
7. Dodaj 1 łyżkę. łyżkę mleka i ponownie zagotuj.
8. Dodaj cukier puder.
9. Jeśli lukier okaże się zbyt gęsty, rozcieńczyć go pozostałą 1 łyżką.łyżka mleka.
10. Nie zdejmując lukru z powolnego ognia, zanurz w nim pączki. Glazura stwardnieje bardzo szybko.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal / 100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal / 100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Mus jabłkowy - 68 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Syrop klonowy - 241 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista pszenna - 298 kcal/100g