Bielasy bez drożdży z mięsem w piekarniku

pyszne i satysfakcjonujące domowe wypieki! Mężczyźni to docenią! Ponieważ mój mąż nie toleruje wypieków drożdżowych, staram się szukać alternatywnych przepisów. Dobrym znaleziskiem był przepis na biel w piekarniku z ciasta bez drożdży. Bielaki są chrupiące na zewnątrz, a wewnątrz miękkie i soczyste. Takie wypieki można zabrać ze sobą w podróż, na piknik, dać nastolatkowi do szkoły jako przekąskę.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 25 % 12 g
węglowodany 56 % 27 g
249 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty. Margaryna powinna pochodzić prosto z zamrażarki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sól do połowy mąki i przesiej do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na wierzchu wcieramy margarynę na grubej tarce i zmielimy na okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij jajka na miskę (oddziel jedno żółtko, aby posmarować Biel) i wstrząśnij widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W mące z margaryną robimy zagłębienie i wlewamy do niego jajka. Lekko wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kefir podgrzewamy do ciepłego stanu i wlewamy do niego sodę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlać do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj. Następnie powoli wlej resztę przesianej mąki i zagniataj ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    On nie musi być bardzo fajny. Przykryj folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W międzyczasie posiekaj cebulę blenderem lub zetrzyj na drobnej tarce. Dodaj do mięsa mielonego.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż tam sól, pieprz, wlej wodę i dobrze wymieszaj. Mięso mielone nie powinno być grube.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po godzinie pokrój ciasto na kawałki. Formujemy małe kulki, zwijamy w ciasta o grubości 0,5 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na każde ciasto kładziemy łyżkę mielonego mięsa.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Szczypta w kółko z fałdami, pozostawiając mały otwór.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż uformowane białe na blasze do pieczenia i posmaruj je wstrząśniętym żółtkiem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz przez około pół godziny, aż do intensywnego zrumienienia. Z tej liczby produktów otrzymałem 18 białych o średnicy 8 cm.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podajemy do herbaty, do bulionu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy