skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do gotowania.
Krok 2:
Umyj rozmrożonego kurczaka, w razie potrzeby oczyść skórę z piór, włosów i piór i pokrój. Kawałki powinny być duże. Nie używam grzbietu do tego dania. Następnie możesz przygotować z niego pierwsze danie na lunch.
Krok 3:
Wymieszaj śmietanę z musztardą.
Krok 4:
Sól, pieprz i posmaruj każdy kawałek kurczaka mieszanką śmietany i musztardy. Zamykamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 5:
Podczas marynowania kurczaka zajmijmy się warzywami. Cebulę i paprykę kroimy w półpierścienie, marchewki w paski.
Krok 6:
Podgrzej patelnię, wlej olej roślinny i zacznij smażyć warzywa, dodając po kolei. Cebula - do przezroczystości.
Krok 7:
Marchew - do miękkości.
Krok 8:
Papryka - aż do charakterystycznego zapachu. Ogień powinien być mały. Można nawet powiedzieć, że warzywa nie są smażone, ale duszone. Proces trwa 10 minut.
Krok 9:
Przenieś warzywa do naczynia do pieczenia. To jest nasza & quot; poduszka warzywna & quot;.
Krok 10:
Gdy kurczak jest marynowany, rozłóż go na warzywach, dodaj trochę wody (około 1/3 łyżki stołowej) i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podczas pieczenia dwukrotnie polej kawałki kurczaka utworzonym sosem. W razie potrzeby podnieś formę do górnej pozycji, aby kurczak szybciej się zrumienił.
Krok 11:
W moim piekarniku naczynie było pieczone przez 40 min. : 30 min. w środkowej pozycji rusztu, 10 min. w górnej.
Krok 12:
Przenieś kawałki kurczaka na talerze, połóż warzywa na wierzchu, polej sosem z formy, w której pieczony jest kurczak. Do dekoracji możesz podać dowolną owsiankę, ryż, tłuczone ziemniaki. Przystawkę można również polać sosem warzywnym. Smażone ziemniaki mogą być również dodatkiem do takiego kurczaka. Podczas pieczenia kurczaka można przygotować przystawkę i sałatkę ze świeżych warzyw. Więc kolacja jest gotowa.
na świąteczny stół przenosimy kurczaka na talerz, a także kładziemy warzywa na wierzchu i polewamy sosem. Udekoruj zielenią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g