skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do gotowania.
Krok 2:
Oczyść rybę, umyj, pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny, solą, pieprzem, posyp przyprawą do ryb. Odstawić.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.
Krok 4:
Na patelni lub w innym naczyniu, w którym upieksz rybę w piekarniku, podgrzej olej roślinny i rozłóż cebulę. Przechodzimy do przejrzystości.
Krok 5:
Obierz marchewki, pokrój w paski, Wyślij do cebuli. Smażyć do miękkości.
Krok 6:
Połóż kawałki ryby na warzywach. Smażyć z jednej strony przez 3-5 minut.
Krok 7:
Odwróć kawałki ryby i smaż z drugiej strony przez kolejne 3 minuty. Ryba nie powinna się smażyć. Tylko lekko chwycić, wybielić.
Krok 8:
Podczas smażenia ryby oczyść i pokrój grzyby na duże plasterki.
Krok 9:
Rozłóż na rybach. Lekko sól.
Krok 10:
Rozcieńczyć śmietanę wodą, lekko solą, pieprzem. Jeśli śmietana jest gęsta, wlej więcej wody.
Krok 11:
Wlej śmietanę na grzyby. Zamknij pokrywkę i włóż do piekarnika. Po 15 minutach sprawdź obecność sosu na patelni. Jeśli to za mało, możesz dodać trochę wody. Grzyby łyżką w sosie.
Krok 12:
Jeśli sos jest wystarczający, zdejmij pokrywkę i gotuj przez kolejne 15-20 minut w piekarniku. Ryba jest gotowa.
jako dodatek możesz podać gotowany ryż, tłuczone ziemniaki, kaszę jaglaną lub jęczmienną.
w ten sposób możesz ugotować plamiaka, różowego łososia, morszczuka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g