mintaj z pieczarkami w śmietanie w piekarniku

pyszna ryba na obiad. Soczyste i delikatne. Niezwykłe połączenie ryb i grzybów okazało się dla mnie bardzo smaczne. Spróbuj!
MarishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 76 % 13 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 6 % 1 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść rybę, umyj, pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny, solą, pieprzem, posyp przyprawą do ryb. Odstawić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni lub w innym naczyniu, w którym upieksz rybę w piekarniku, podgrzej olej roślinny i rozłóż cebulę. Przechodzimy do przejrzystości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki, pokrój w paski, Wyślij do cebuli. Smażyć do miękkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż kawałki ryby na warzywach. Smażyć z jednej strony przez 3-5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odwróć kawałki ryby i smaż z drugiej strony przez kolejne 3 minuty. Ryba nie powinna się smażyć. Tylko lekko chwycić, wybielić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas smażenia ryby oczyść i pokrój grzyby na duże plasterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż na rybach. Lekko sól.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozcieńczyć śmietanę wodą, lekko solą, pieprzem. Jeśli śmietana jest gęsta, wlej więcej wody.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej śmietanę na grzyby. Zamknij pokrywkę i włóż do piekarnika. Po 15 minutach sprawdź obecność sosu na patelni. Jeśli to za mało, możesz dodać trochę wody. Grzyby łyżką w sosie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jeśli sos jest wystarczający, zdejmij pokrywkę i gotuj przez kolejne 15-20 minut w piekarniku. Ryba jest gotowa.

jako dodatek możesz podać gotowany ryż, tłuczone ziemniaki, kaszę jaglaną lub jęczmienną.
w ten sposób możesz ugotować plamiaka, różowego łososia, morszczuka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g

Podobne przepisy