skład / składniki
metoda gotowania
myjemy i suszymy udka z kurczaka, odsuwamy od nich skórę i kładziemy pod nią posiekaną cebulę (pół cebuli z dwóch) i czosnek. Rozciągamy skórę z powrotem na udach.
wymieszaj majonez i keczup, spróbuj i dodaj sól, pieprz i przyprawy do smaku. Pokryj uda powstałym sosem i pozwól mu parzyć przez pół godziny. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Zetrzyj marchewki na tarce i pokrój cebulę na pół pierścienia (półtora cebuli). Wymieszaj wszystkie warzywa, dodaj sól i pieprz.
umieść warzywa w rękawie do pieczenia, rozłóż udka z kurczaka na wierzchu. Zawiązujemy rękaw i przebijamy wykałaczką w kilku miejscach.& nbsp; Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz kurczaka z ziemniakami przez około godzinę. Pod koniec pieczenia rękaw można przeciąć, aby kurczak się zrumienił.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g