skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Przykryj blachę do pieczenia folią spożywczą i lekko posmaruj olejem roślinnym. Przełóż filet z indyka przez maszynę do mięsa lub drobno posiekaj nożem. W misce wymieszaj mielonego indyka, bułkę tartą, parmezan, jajko, czosnek, oregano, sól, pieprz i natkę pietruszki. Wymieszaj i pokrój masę na 8 części, tworząc kulki. Połóż klopsiki na blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut (konieczne będzie odwrócenie po 10 minutach) i wyjmij z blachy do pieczenia.
Krok 2:
Osusz mozzarellę i pokrój na 8 plasterków. Pokrój bułki wzdłuż na pół, nie przecinając do końca, rozłóż i ułóż na blasze do pieczenia. Połóż plasterek mozzarelli na dolnej połowie. Gotuj bułki w piekarniku na złoty kolor, a ser powinien się stopić, lepiej trzymać uchylone drzwi piekarnika. Połóż klopsiki na roztopionej mozzarelli, polej 1 łyżką sosu pomidorowego i udekoruj liściem bazylii, a następnie przykryj górną połową bułki.
Krok 3:
Podawaj gotowe bułki 2 na porcję, dla wygody możesz przymocować drewnianym szpikulcem.
pikantna włoska przyprawa i świeże liście bazylii nadają klopsikom nieodparty smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal/100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal/100g
- Kok - 242 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g