Rolada z mielonego kurczaka w piekarniku

fantazyjna soczysta bułka z kurczakiem i kapustą! Wynik przewyższa wysiłek i czas.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 13 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 17 % 4 g
129 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Blanszuj kapustę we wrzącej wodzie przez około 3 minuty i wrzuć do durszlaka. Pokrój duże kwiatostany na mniejsze.
2. Przełóż czosnek przez prasę.
3. Do mielonego kurczaka dodaj oba rodzaje kapusty, startego czosnku, musztardy, krakersów, wlej śmietanę, sól, pieprz i wszystko delikatnie wymieszaj.
4. Połóż mięso mielone na podwójnym arkuszu folii i uformuj długą rolkę.
5. Zawiń folię, przekręć krawędzie jak cukierki. Powinien być równy cylinder.
6. Przenieś bułkę na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 35-40 minut. 5 minut przed gotowością zwiększ ciepło piekarnika do maksimum, usuń folię z rolki i pozwól jej się zrumienić.
7. Gotową bułkę lekko schłodzić przez 10 minut i pokroić na kawałki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy