kotlety w piekarniku z serem i kapustą

niedrogie, ale bardzo smaczne i soczyste gorące danie mięsne, spróbuj! Bardzo niedrogi przepis z dostępnych produktów: dzieci i dorośli będą zachwyceni. Te kotlety są dobre zarówno na zwykły lunch, jak i jako gorące danie dla drogich gości. Dzieci również będą je jeść z przyjemnością, ponieważ prawie nie zgadną, że w składzie są warzywa takie jak kapusta, cebula i marchewka (ulubione nie przez wszystkie dzieci...). Kotlety uzyskuje się dzięki warzywom, soczystym i apetycznym. Możesz dodać dowolne przyprawy, koncentrując się na swoim smaku.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 12 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 10 % 3 g
187 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty potrzebne do przygotowania kotletów. Wszystkie warzywa są obrane i umyte. Mięso mielone jest rozmrożone. Przygotowałem go wcześniej na przyszłość i zamroziłem w zamrażarce. Mam mieloną wieprzowinę i wołowinę, możesz wziąć dowolne inne mięso, które wolisz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Grubo kroimy warzywa. Namocz okruchy chleba w mleku lub w wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel wszystkie warzywa w blenderze do konsystencji kleiku: marchew, kapusta, cebula, czosnek. W blenderze można również zmielić miękisz chlebowy namoczony w mleku (lub wodzie). Wszystkie te produkty można zmielić razem z mięsem w maszynce do mięsa, jeśli nie masz wcześniej przygotowanego mięsa mielonego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W głębokiej misce do mięsa mielonego rozprowadzamy śmietanę, warzywa posiekane w blenderze, okruchy chleba wraz z mlekiem (wodą) pozostałym po namoczeniu, jajkiem, dodajemy przyprawy, pieprz, sól do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Otrzymujemy taką jednorodną masę. Gotowe mięso mielone można pokonać kilka razy, wyjmując je z miski i wrzucając z powrotem. Ta procedura zmiękcza mięso mielone, a jednocześnie pozwala kotletom zachować swój kształt.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Formujemy kotlety, nadając im rozmiar i kształt, który najbardziej Ci się podoba, i natychmiast układamy je na blasze do pieczenia (najlepiej z wysokim bokiem), uprzednio nasmarowanej olejem słonecznikowym. Dodaj trochę wrzącej wody, umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym piekarniku. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. W międzyczasie zetrzyj ser. W środku i na końcu gotowania polej kotlety sokiem, który będzie się wyróżniał podczas pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec gotowania kotlety przesuwamy bliżej siebie, obficie posypujemy startym serem. Kotlety trzymamy jeszcze trochę w piekarniku, aż ser się rozpuści i utworzy stopioną skórkę. Nie ma potrzeby brązowienia, aby kotlety pozostały soczyste w środku. To wszystko, kotlety z serem w piekarniku są gotowe, a rodzina jest tutaj: przyszli do kuchni na pyszny zapach! Jemy i cieszymy się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal / 100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy