skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty potrzebne do przygotowania kotletów. Wszystkie warzywa są obrane i umyte. Mięso mielone jest rozmrożone. Przygotowałem go wcześniej na przyszłość i zamroziłem w zamrażarce. Mam mieloną wieprzowinę i wołowinę, możesz wziąć dowolne inne mięso, które wolisz.
Krok 2:
Grubo kroimy warzywa. Namocz okruchy chleba w mleku lub w wodzie.
Krok 3:
Zmiel wszystkie warzywa w blenderze do konsystencji kleiku: marchew, kapusta, cebula, czosnek. W blenderze można również zmielić miękisz chlebowy namoczony w mleku (lub wodzie). Wszystkie te produkty można zmielić razem z mięsem w maszynce do mięsa, jeśli nie masz wcześniej przygotowanego mięsa mielonego.
Krok 4:
W głębokiej misce do mięsa mielonego rozprowadzamy śmietanę, warzywa posiekane w blenderze, okruchy chleba wraz z mlekiem (wodą) pozostałym po namoczeniu, jajkiem, dodajemy przyprawy, pieprz, sól do smaku.
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Otrzymujemy taką jednorodną masę. Gotowe mięso mielone można pokonać kilka razy, wyjmując je z miski i wrzucając z powrotem. Ta procedura zmiękcza mięso mielone, a jednocześnie pozwala kotletom zachować swój kształt.
Krok 6:
Formujemy kotlety, nadając im rozmiar i kształt, który najbardziej Ci się podoba, i natychmiast układamy je na blasze do pieczenia (najlepiej z wysokim bokiem), uprzednio nasmarowanej olejem słonecznikowym. Dodaj trochę wrzącej wody, umieść blachę do pieczenia w rozgrzanym piekarniku. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. W międzyczasie zetrzyj ser. W środku i na końcu gotowania polej kotlety sokiem, który będzie się wyróżniał podczas pieczenia.
Krok 7:
Pod koniec gotowania kotlety przesuwamy bliżej siebie, obficie posypujemy startym serem. Kotlety trzymamy jeszcze trochę w piekarniku, aż ser się rozpuści i utworzy stopioną skórkę. Nie ma potrzeby brązowienia, aby kotlety pozostały soczyste w środku. To wszystko, kotlety z serem w piekarniku są gotowe, a rodzina jest tutaj: przyszli do kuchni na pyszny zapach! Jemy i cieszymy się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal / 100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal / 100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal / 100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g