makaron z klopsikami w piekarniku

Zabawne danie na rodzinny obiad. Dzieci są zachwycone! Nietypowa porcja makaronu z mięsem. Dzięki sosowi pomidorowemu makaron nabiera wyjątkowego smaku. A przyprawy nadają potrawie odrobinę włoskiej kuchni.
MarishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 57 % 12 g
węglowodany 14 % 3 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W przypadku klopsików bierzemy dowolne mięso mielone. Mam wołowinę, ale lepiej wziąć wieprzowinę i wołowinę. Dodaj jajko, sól, mielony pieprz ,kaszę mannę (zamiast tego możesz włożyć kawałek bułki namoczonej w mleku). Wymieszaj, dodaj trochę wody i pokonaj mięso mielone w głębokiej misce przez 3-5 minut, w razie potrzeby dodając wodę, ale tak, aby później można było zwinąć kulki z mięsa mielonego. Zajęło mi to około 1/3 szklanki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pozwól farszowi trochę zaparzyć, a na razie rozpuść masło i włącz piekarnik na 200 stopni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Naczynie do pieczenia obficie smarujemy roztopionym masłem i wkładamy do niego kulki mięsne, które Rzeźbimy rękami zwilżonymi wodą, d2 cm, a następnie każdą kulkę pokrywamy pędzlem roztopionym masłem. Wyjmujemy formę do piekarnika i pieczemy klopsiki, aż się zrumienią. Zajmuje mi to 20 minut: 10 minut. w temperaturze 200 stopni.. następnie zwiększam temperaturę do 220 i przestawiam formę wyżej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz gotujemy sos na patelni. Drobno posiekaj cebulę, czosnek. Trzy marchewki na grubej tarce. Paprykę kroimy w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć wszystkie warzywa na oleju roślinnym, dodając kolejno: cebulę, + czosnek, +marchewkę, + pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sok pomidorowy. Używam mielonych pomidorów w puszkach (zbieram na zimę), ale możesz użyć pasty pomidorowej. Wlej sól, cukier. Dusić pod pokrywką na małym ogniu, aż na wierzchu pojawi się film olejowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmujemy lekko zrumienione klopsiki z piekarnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zanurz w rondlu z sosem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj wodę (ok. 1/2 łyżki), można dodać 50 ml. czerwonego wytrawnego wina (jeśli danie jest przygotowywane dla dorosłych). Wlać przyprawy i dusić pod pokrywką, aż płyn prawie całkowicie odparuje.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj makaron. Gotuję z włoskim długim makaronem, ale możesz wziąć dowolny makaron. Każdy gotuje makaron na swój sposób. Wsypuję do wrzącej słonej wody, gotuję przez 3 minuty. po zagotowaniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie wyłączam ogień, przykrywam pokrywką i odstawiam na 10 minut, mieszając kilka razy. Spuść wodę i włóż do formy, w której pieczone są klopsiki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Tam też wysyłamy klopsiki z sosem. Mieszać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj folią lub pokrywką i wstaw do piekarnika na 5-10 minut. (t 200)

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmujemy, usuwamy folię, mieszamy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Układamy na talerzach, posypując zieloną cebulą. Udekoruj zielenią. Pyszne, pachnące danie jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy