skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przypadku klopsików bierzemy dowolne mięso mielone. Mam wołowinę, ale lepiej wziąć wieprzowinę i wołowinę. Dodaj jajko, sól, mielony pieprz ,kaszę mannę (zamiast tego możesz włożyć kawałek bułki namoczonej w mleku). Wymieszaj, dodaj trochę wody i pokonaj mięso mielone w głębokiej misce przez 3-5 minut, w razie potrzeby dodając wodę, ale tak, aby później można było zwinąć kulki z mięsa mielonego. Zajęło mi to około 1/3 szklanki.
Krok 2:
Pozwól farszowi trochę zaparzyć, a na razie rozpuść masło i włącz piekarnik na 200 stopni.
Krok 3:
Naczynie do pieczenia obficie smarujemy roztopionym masłem i wkładamy do niego kulki mięsne, które Rzeźbimy rękami zwilżonymi wodą, d2 cm, a następnie każdą kulkę pokrywamy pędzlem roztopionym masłem. Wyjmujemy formę do piekarnika i pieczemy klopsiki, aż się zrumienią. Zajmuje mi to 20 minut: 10 minut. w temperaturze 200 stopni.. następnie zwiększam temperaturę do 220 i przestawiam formę wyżej.
Krok 4:
Teraz gotujemy sos na patelni. Drobno posiekaj cebulę, czosnek. Trzy marchewki na grubej tarce. Paprykę kroimy w paski.
Krok 5:
Smażyć wszystkie warzywa na oleju roślinnym, dodając kolejno: cebulę, + czosnek, +marchewkę, + pieprz.
Krok 6:
Dodaj sok pomidorowy. Używam mielonych pomidorów w puszkach (zbieram na zimę), ale możesz użyć pasty pomidorowej. Wlej sól, cukier. Dusić pod pokrywką na małym ogniu, aż na wierzchu pojawi się film olejowy.
Krok 7:
Wyjmujemy lekko zrumienione klopsiki z piekarnika.
Krok 8:
Zanurz w rondlu z sosem.
Krok 9:
Dodaj wodę (ok. 1/2 łyżki), można dodać 50 ml. czerwonego wytrawnego wina (jeśli danie jest przygotowywane dla dorosłych). Wlać przyprawy i dusić pod pokrywką, aż płyn prawie całkowicie odparuje.
Krok 10:
Gotuj makaron. Gotuję z włoskim długim makaronem, ale możesz wziąć dowolny makaron. Każdy gotuje makaron na swój sposób. Wsypuję do wrzącej słonej wody, gotuję przez 3 minuty. po zagotowaniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie wyłączam ogień, przykrywam pokrywką i odstawiam na 10 minut, mieszając kilka razy. Spuść wodę i włóż do formy, w której pieczone są klopsiki.
Krok 11:
Tam też wysyłamy klopsiki z sosem. Mieszać.
Krok 12:
Przykryj folią lub pokrywką i wstaw do piekarnika na 5-10 minut. (t 200)
Krok 13:
Wyjmujemy, usuwamy folię, mieszamy.
Krok 14:
Układamy na talerzach, posypując zieloną cebulą. Udekoruj zielenią. Pyszne, pachnące danie jest gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g