skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty do przygotowania przepisu. Rozmrozić gromadnik, oczyścić z jelit i skrzeli, dokładnie umyć w zimnej wodzie. Obierz cebulę, marchewkę i ziemniaki, umyj.
Krok 2:
Pokrój marchewki w kółka. Pokrój ziemniaki w półkola lub kółka ( jeśli ziemniaki są wydłużone).
Krok 3:
Pokrój cebulę na półpierścienie.
Krok 4:
Gotuj ziemniaki i marchewki przez 8-10 minut w wodzie. Następnie spuść wodę.
Krok 5:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem słonecznikowym i rozłóż posiekaną cebulę.
Krok 6:
Rozłóż ziemniaki i marchewkę na cebuli, w naczyniu do pieczenia. Sól i pieprz do smaku.
Krok 7:
W misce wymieszaj gromadnik z solą, pieprzem, kurkumą.
Krok 8:
Rozłóż gromadnik przyprawiony przyprawami na warzywach. Wlej 30 ml wody. Wkładamy naczynie do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 175-180°C.
Krok 9:
Piecz gromadnik z warzywami przez 25-30 minut.
Krok 10:
Więc gromadnik jest gotowy, pieczony z warzywami. Podajemy na lunch lub kolację. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Gromadnik - 113 kcal/100g