Zapiekanka ziemniaczana z parówkami i serem w piekarniku

opcja szybkiej, gorącej, satysfakcjonującej i apetycznej kolacji dla całej rodziny. Takie jedzenie jest idealne na obiad, kiedy nie masz czasu na gotowanie nic bardziej skomplikowanego, a cała rodzina jest głodna. Nie ma sensu chwalić takiego dania, ponieważ jest mało prawdopodobne, aby byli ludzie obojętni na ziemniaki i kiełbaski. W końcu jest taki pyszny!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 39 % 11 g
172 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie potraw do zapiekanki. Obieramy, myjemy warzywa. Sortujemy, myjemy pietruszkę (możesz również wziąć kilka piór zielonej cebuli), osuszamy. W małym rondlu rozpuść, mieszając, masło na małym ogniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, zanurzamy w garnku z wrzącą wodą. Po ponownym zagotowaniu wody gotuj ziemniaki przez 2 minuty. Wrzuć do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój kiełbaski w plasterki, cebulę w cienkie półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż na głębokiej blasze do pieczenia lub foremce do pieczenia nasmarowanej cienką warstwą roztopionego masła przygotowane produkty: cebulę, kiełbaski, ziemniaki. Na wierzch polać częścią roztopionego masła i oliwy z oliwek, posypać mieszanką suchych ziół, solą, zmielonym czarnym pieprzem do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powtarzamy warstwy, ponownie podlewamy pozostałym olejem i posypujemy resztkami suchych ziół. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut. Przykryj arkuszem folii lub pokrywką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Od czasu do czasu mieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 45 minutach polej śmietaną i posyp serem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż z powrotem do piekarnika, zdejmując folię lub pokrywkę i gotuj przez kolejne 20 minut, aż ser się stopi i zrumieni zapiekankę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Udekoruj gotowe danie pietruszką, możesz posypać posiekaną zieloną cebulą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy