skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie potraw do zapiekanki. Obieramy, myjemy warzywa. Sortujemy, myjemy pietruszkę (możesz również wziąć kilka piór zielonej cebuli), osuszamy. W małym rondlu rozpuść, mieszając, masło na małym ogniu.
Krok 2:
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, zanurzamy w garnku z wrzącą wodą. Po ponownym zagotowaniu wody gotuj ziemniaki przez 2 minuty. Wrzuć do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.
Krok 3:
Pokrój kiełbaski w plasterki, cebulę w cienkie półpierścienie.
Krok 4:
Rozłóż na głębokiej blasze do pieczenia lub foremce do pieczenia nasmarowanej cienką warstwą roztopionego masła przygotowane produkty: cebulę, kiełbaski, ziemniaki. Na wierzch polać częścią roztopionego masła i oliwy z oliwek, posypać mieszanką suchych ziół, solą, zmielonym czarnym pieprzem do smaku.
Krok 5:
Powtarzamy warstwy, ponownie podlewamy pozostałym olejem i posypujemy resztkami suchych ziół. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut. Przykryj arkuszem folii lub pokrywką.
Krok 6:
Od czasu do czasu mieszaj.
Krok 7:
Po 45 minutach polej śmietaną i posyp serem.
Krok 8:
Włóż z powrotem do piekarnika, zdejmując folię lub pokrywkę i gotuj przez kolejne 20 minut, aż ser się stopi i zrumieni zapiekankę.
Krok 9:
Udekoruj gotowe danie pietruszką, możesz posypać posiekaną zieloną cebulą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g