pieczona marchewka
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
Rozgrzej piekarnik do 200 °C. w małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, nasiona kolendry, kminek. Umieść marchewki i ząbki czosnku w równej warstwie w naczyniu do pieczenia. Obficie dopraw solą i pieprzem. Dodaj mieszankę oliwy z oliwek z miodem i przyprawami i wymieszaj.
piec około 20-30 minut na złoty kolor. Podczas gotowania warzywa okresowo przeszkadzają. Wyjmij z piekarnika, drobno posiekaj pieczony czosnek. W małej misce wymieszaj posiekany czosnek z ziołami, natką pietruszki i skórką z cytryny. Posyp marchewki ziołami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g