pieczona marchewka

szukasz nowego przystawki? Spróbuj tego-pyszne! I nawet bardzo dobrze)! Korporacja Łatwo I Prosto Prezentuje!!!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 60 % 12 g
113 kcal
IG: 54 / 0 / 46

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

Rozgrzej piekarnik do 200 °C. w małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, nasiona kolendry, kminek. Umieść marchewki i ząbki czosnku w równej warstwie w naczyniu do pieczenia. Obficie dopraw solą i pieprzem. Dodaj mieszankę oliwy z oliwek z miodem i przyprawami i wymieszaj.

piec około 20-30 minut na złoty kolor. Podczas gotowania warzywa okresowo przeszkadzają. Wyjmij z piekarnika, drobno posiekaj pieczony czosnek. W małej misce wymieszaj posiekany czosnek z ziołami, natką pietruszki i skórką z cytryny. Posyp marchewki ziołami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy