udka z kurczaka w kwaśnej marynacie w piekarniku

pachnący kurczak to wspaniały wybór na rodzinny obiad! Bardzo smaczny i pożywny obiad nadaje się również na świąteczny stół.
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 16 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 3 % 1 g
190 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Skład produktów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowanie marynaty śmietanowej zaczynamy od cytryny. Dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, wytrzyj ręcznikiem kuchennym.Zetrzyj skórkę na talerzu. Następnie kładziemy cytrynę na desce do krojenia, przecinamy na pół i wyciskamy sok. Do naszego przepisu wystarczy 1 łyżka stołowa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj pietruszkę ostrym nożem.Zmiel czosnek na desce do krojenia na małe kawałki o dowolnym kształcie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce rozprowadzamy śmietanę, oregano, sok z cytryny ze skórką, czosnek, olej roślinny, sól i mielony pieprz. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.Wlej pietruszkę i ponownie wymieszaj łyżką stołową.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś kurczaka do zwykłej plastikowej torby i ostrożnie, pomagając sobie łyżką stołową, wlej marynatę. Mocno przekręć torbę i kilkakrotnie wymieszaj zawartość, aby marynata równomiernie pokryła wszystkie udka z kurczaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wyjmujemy torbę z kurczakiem do lodówki, aby marynować przez 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyjmij torebkę z kurczakiem z lodówki i włóż podudzia do naczynia do pieczenia.Po rozgrzaniu piekarnika ustawiamy blachę do pieczenia i pieczemy mięso, aż będzie całkowicie ugotowane, około 45-60 minut. W tym czasie kurczak powinien być całkowicie upieczony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Tłuczone ziemniaki, makaron o dowolnym kształcie, gotowane płatki będą doskonałym dodatkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy