skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Skład produktów.
Krok 2:
Przygotowanie marynaty śmietanowej zaczynamy od cytryny. Dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, wytrzyj ręcznikiem kuchennym.Zetrzyj skórkę na talerzu. Następnie kładziemy cytrynę na desce do krojenia, przecinamy na pół i wyciskamy sok. Do naszego przepisu wystarczy 1 łyżka stołowa.
Krok 3:
Drobno posiekaj pietruszkę ostrym nożem.Zmiel czosnek na desce do krojenia na małe kawałki o dowolnym kształcie.
Krok 4:
W misce rozprowadzamy śmietanę, oregano, sok z cytryny ze skórką, czosnek, olej roślinny, sól i mielony pieprz. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.Wlej pietruszkę i ponownie wymieszaj łyżką stołową.
Krok 5:
Przenieś kurczaka do zwykłej plastikowej torby i ostrożnie, pomagając sobie łyżką stołową, wlej marynatę. Mocno przekręć torbę i kilkakrotnie wymieszaj zawartość, aby marynata równomiernie pokryła wszystkie udka z kurczaka.
Krok 6:
Następnie wyjmujemy torbę z kurczakiem do lodówki, aby marynować przez 30 minut.
Krok 7:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyjmij torebkę z kurczakiem z lodówki i włóż podudzia do naczynia do pieczenia.Po rozgrzaniu piekarnika ustawiamy blachę do pieczenia i pieczemy mięso, aż będzie całkowicie ugotowane, około 45-60 minut. W tym czasie kurczak powinien być całkowicie upieczony.
Krok 8:
Tłuczone ziemniaki, makaron o dowolnym kształcie, gotowane płatki będą doskonałym dodatkiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g