tłuczone ziemniaki w piekarniku

Przygotuj naprawdę świąteczne danie ze zwykłych ziemniaków! Danie nie jest zbyt trudne do przygotowania, ale wygląda bardzo dostojnie i wykwintnie. Ozdobi każdy świąteczny stół i zaskoczy gości. Nadaje się również w dni powszednie jako Kolacja. Dobra alternatywa dla zwykłych tłuczonych ziemniaków.
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 57 % 12 g
102 kcal
IG: 91 / 0 / 9

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

najpierw musisz ugotować rzeczywiste tłuczone ziemniaki. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki. Wlej mleko i wodę do rondla i umieść na kuchence. W gotowanym płynie wkładamy przygotowane ziemniaki, a następnie gotujemy je do miękkości.

teraz ziemniaki należy zmiażdżyć, uzupełniając w razie potrzeby wywar. W procesie przekształcania ziemniaków w tłuczone ziemniaki dodaj sól i masło (50 g). Pozwól puree ostygnąć do temperatury pokojowej, a gdy ostygnie, zetrzyj ser.

w osobnej misce rozbijamy jajka, ubijamy i wlewamy do puree. Dodaj gałkę muszkatołową i wszystko dobrze wymieszaj. Połowę startego sera włożyć do puree, ponownie dokładnie wymieszać.

formę smarujemy masłem (30 g), posypujemy posiekaną bułką tartą. Wlej nasz puree do formy i posyp go pozostałym serem.

formę z puree wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40-50 minut (aż pojawi się złoty kolor). Po upieczeniu odstaw gotowe danie na 20 minut w temperaturze pokojowej. Następnie możesz podać ziemniaki do stołu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy