skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki z wyprzedzeniem. Co jest konieczne, umyj, wyczyść i usuń nadmiar. Ugotuj ryż.
Krok 2:
Pokrój cebulę i paprykę w paski, grzyby w plasterki. Smażyć wszystko na połowie oliwy z oliwek, soli, pieprzu do smaku. Olej po usmażeniu odcedź do szklanki.
Krok 3:
Wymieszaj smażone warzywa z gotowanym ryżem. Faszeruj kurczaka ryżem z warzywami.
Krok 4:
Ułóż koguta na naczyniu do pieczenia. Dodaj świeży olej, sól do smaku do oleju pozostałego po usmażeniu, wymieszaj i dobrze posmaruj nim koguta. Wszystko to można zrobić z wyprzedzeniem i pozostawić koguta w lodówce do momentu pieczenia.
Krok 5:
Na godzinę przed podaniem potrawy Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Dodaj trochę wody na dno formy i piecz Betta przez 40 minut. Od czasu do czasu podlewaj kurczaka bulionem z dna formy - przyczynia się to do powstania soczystej, nie przesuszonej Skórki.
Krok 6:
Następnie zmniejsz ogień i pozwól piekarnikowi ostygnąć do 180 stopni. W międzyczasie pokrój jabłka w dużą kostkę i umieść je na dnie formy. Piec Betta przez kolejne 30 minut w 180 stopniach. Kogut jest gotowy i możesz podać go bezpośrednio z piekarnika! Dlatego wybierz bardziej kolorowe naczynie do pieczenia. Smacznego i Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g