nadziewany kogucik w piekarniku noworoczny

Podstawowa uczta na świątecznym stole i przygotowanie jest proste. Spróbuj! Faszerowany kogut pieczony w piekarniku jest ulubieńcem każdego świątecznego stołu. Przygotowanie jest proste, okazuje się bardzo smaczne. Ze względu na prostotę przepisu kogucik można z przyjemnością gotować podczas wakacji, nie odwracając uwagi od zabawy, a następnie podawać z zapałem i ciepłem do stołu! Co oczywiście jest niewątpliwą zaletą.
KokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 14 g
tłuszcze 45 % 15 g
węglowodany 12 % 4 g
206 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki z wyprzedzeniem. Co jest konieczne, umyj, wyczyść i usuń nadmiar. Ugotuj ryż.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę i paprykę w paski, grzyby w plasterki. Smażyć wszystko na połowie oliwy z oliwek, soli, pieprzu do smaku. Olej po usmażeniu odcedź do szklanki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj smażone warzywa z gotowanym ryżem. Faszeruj kurczaka ryżem z warzywami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż koguta na naczyniu do pieczenia. Dodaj świeży olej, sól do smaku do oleju pozostałego po usmażeniu, wymieszaj i dobrze posmaruj nim koguta. Wszystko to można zrobić z wyprzedzeniem i pozostawić koguta w lodówce do momentu pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na godzinę przed podaniem potrawy Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Dodaj trochę wody na dno formy i piecz Betta przez 40 minut. Od czasu do czasu podlewaj kurczaka bulionem z dna formy - przyczynia się to do powstania soczystej, nie przesuszonej Skórki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie zmniejsz ogień i pozwól piekarnikowi ostygnąć do 180 stopni. W międzyczasie pokrój jabłka w dużą kostkę i umieść je na dnie formy. Piec Betta przez kolejne 30 minut w 180 stopniach. Kogut jest gotowy i możesz podać go bezpośrednio z piekarnika! Dlatego wybierz bardziej kolorowe naczynie do pieczenia. Smacznego i Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy