pyszne ciasta drożdżowe ze świeżymi truskawkami w piekarniku

pyszne ciasta maślane z miękkim ciastem i słodkim nadzieniem truskawkowym. Bardzo podoba mi się ten przepis na ciasta-używam go od ponad roku. Ciasto okazuje się bardzo smaczne, a nadzienie można oczywiście zrobić dowolne, ale truskawka to coś! Nie przegap okazji, aby przynajmniej raz w sezonie upiec ciasta z truskawkami. Nawiasem mówiąc, jeśli lubisz, aby ciasto było słodsze, zwiększ ilość cukru z 2 łyżek stołowych do 4.
KingaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 72 % 36 g
231 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 25 min

zacznijmy robić ciasta od ciasta:

1. Podgrzej mleko do 38 stopni, wlej do niego drożdże i mieszaj, aż się rozpuści.
2. Przesiej mąkę. Dodaj jedną szklankę do mieszanki mleka i drożdży, wymieszaj.
3. Przykryj powstałe ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 40 minut. W tym czasie powinna zwiększyć swoją objętość.
4. W tym czasie w osobnej misce ubij jajka z cukrem.
5. Roztop masło na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej.
6. Ciasto wymieszać, włożyć do niego sól, wlać roztopione masło i jajka ubite cukrem.
7. Dodaj pozostałą mąkę i zagnieść ciasto. Powinien być miękki, przyjemny w dotyku.
8. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie będzie 2 razy większy. Odpowiednie ciasto należy ugniatać.
9. Teraz ciasto należy podzielić na części wielkości jaja kurzego, uformować w kulki. Pozwól im leżeć przez około 10 minut.

nadszedł czas, aby przygotować ciasta bezpośrednio:

10. Posortuj, umyj, lekko osusz truskawki ręcznikiem. Pokrój go na średnie kawałki, małe można pozostawić w całości.
11. Wymieszaj cukier ze skrobią. Skrobia jest potrzebna, aby sok nie wypływał z ciast, a ciasto nie było mokre.
12. Rozwałkuj każdą kulkę ciasta na tortillę, na środku której połóż jagody, posyp mieszanką cukru i skrobi. Przymocuj krawędzie ciasta, tworząc placki.
13. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, połóż na niej placki. Pozwól im stać przez około 10 minut.
14. Posmaruj każdy placek żółtkiem, odczekaj 5 minut i włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut (aż się zarumienią).

placki truskawkowe są gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal / 100g

Podobne przepisy