skład / składniki
metoda gotowania
zacznijmy robić ciasta od ciasta:
1. Podgrzej mleko do 38 stopni, wlej do niego drożdże i mieszaj, aż się rozpuści.
2. Przesiej mąkę. Dodaj jedną szklankę do mieszanki mleka i drożdży, wymieszaj.
3. Przykryj powstałe ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 40 minut. W tym czasie powinna zwiększyć swoją objętość.
4. W tym czasie w osobnej misce ubij jajka z cukrem.
5. Roztop masło na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej.
6. Ciasto wymieszać, włożyć do niego sól, wlać roztopione masło i jajka ubite cukrem.
7. Dodaj pozostałą mąkę i zagnieść ciasto. Powinien być miękki, przyjemny w dotyku.
8. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie będzie 2 razy większy. Odpowiednie ciasto należy ugniatać.
9. Teraz ciasto należy podzielić na części wielkości jaja kurzego, uformować w kulki. Pozwól im leżeć przez około 10 minut.
nadszedł czas, aby przygotować ciasta bezpośrednio:
10. Posortuj, umyj, lekko osusz truskawki ręcznikiem. Pokrój go na średnie kawałki, małe można pozostawić w całości.
11. Wymieszaj cukier ze skrobią. Skrobia jest potrzebna, aby sok nie wypływał z ciast, a ciasto nie było mokre.
12. Rozwałkuj każdą kulkę ciasta na tortillę, na środku której połóż jagody, posyp mieszanką cukru i skrobi. Przymocuj krawędzie ciasta, tworząc placki.
13. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, połóż na niej placki. Pozwól im stać przez około 10 minut.
14. Posmaruj każdy placek żółtkiem, odczekaj 5 minut i włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut (aż się zarumienią).
placki truskawkowe są gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal / 100g