Indyk w piekarniku z pomarańczami i czosnkiem

bardzo soczysty pikantny indyk na świąteczną ucztę! Pyszne i piękne! Indyk przygotowany według tego przepisu jest bardzo soczysty dzięki długiemu moczeniu w solance. Mięso drobiowe jest nasączone przyprawami, a gotowe danie uzyskuje się z boskim aromatem. Pieczony indyk będzie ozdobą stołu nie tylko na Nowy Rok i Boże Narodzenie, ale także na każde inne święto.
Irene-LimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 14 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 13 % 3 g
138 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 17 h 40 min

aby indyk był soczysty podczas pieczenia, namocz go w solance. Przygotujemy to w ten sposób: rozpuść sól i cukier we wrzącej wodzie, umyj marchewki, obierz i pokrój w kółka, obraną cebulę w krążki. Włóż cebulę i marchewkę do solanki. Dodaj tam złamaną laskę cynamonu, kolendrę, groszek i liść laurowy.

dobrze umyty Indyk zanurzamy w solance i dodajemy zimną wodę, aby ptak był całkowicie pokryty płynem. Pozostaw indyka do zaparzenia w solance przez 1,5 dnia w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu obracaj ptaka.

gdy minie wymagany czas, wyjmij indyka z solanki, dobrze spłucz i osusz ręcznikami papierowymi.

wymieszaj zmiękczone masło z ulubionymi przyprawami. Pocieramy indyka tą mieszanką-Wewnątrz, Na zewnątrz i pod skórą (zrób to delikatnie, aby nie rozerwać skóry).

w małym rondlu zagotuj wodę i zanurz w niej pomarańczę na kilka minut. Następnie wyjmujemy, przyklejamy goździki do jego skórki. Pokrój główkę czosnku na dwie połówki w poprzek. Wkładamy do indyka - połowę czosnku, następnie pomarańczę, a następnie drugą połowę czosnku. Szyjemy indyka nitkami. Łączymy również nogi indyka nitkami.

Indyk można upiec w dużym rękawie. Jeśli nie masz tego pod ręką, możesz go zastąpić folią. Najważniejsze jest to, że zarówno rękaw, jak i folia nie stykają się ze skórą indyka. Aby to osiągnąć, możesz wbić wykałaczki w ptaka.

indyka można upiec piersią do dołu lub do góry. W pierwszym przypadku pierś okaże się znacznie bardziej soczysta i miękka, ale straci na pięknie.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i piecz ptaka przez 40 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ptaka przez kolejne 3 godziny (do miękkości). Gotowość można sprawdzić wykałaczką-jeśli wycieknie klarowny sok, indyk jest gotowy. Pół godziny przed końcem pieczenia lekko otwórz folię, aby indyk ładnie się zrumienił.

wyłącz piekarnik i odstaw tam ptaka na kolejne 20-30 minut.

udekoruj gotowe danie według własnego uznania, na przykład marynowanymi lub smażonymi warzywami, ziołami itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy