skład / składniki
metoda gotowania
aby indyk był soczysty podczas pieczenia, namocz go w solance. Przygotujemy to w ten sposób: rozpuść sól i cukier we wrzącej wodzie, umyj marchewki, obierz i pokrój w kółka, obraną cebulę w krążki. Włóż cebulę i marchewkę do solanki. Dodaj tam złamaną laskę cynamonu, kolendrę, groszek i liść laurowy.
dobrze umyty Indyk zanurzamy w solance i dodajemy zimną wodę, aby ptak był całkowicie pokryty płynem. Pozostaw indyka do zaparzenia w solance przez 1,5 dnia w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu obracaj ptaka.
gdy minie wymagany czas, wyjmij indyka z solanki, dobrze spłucz i osusz ręcznikami papierowymi.
wymieszaj zmiękczone masło z ulubionymi przyprawami. Pocieramy indyka tą mieszanką-Wewnątrz, Na zewnątrz i pod skórą (zrób to delikatnie, aby nie rozerwać skóry).
w małym rondlu zagotuj wodę i zanurz w niej pomarańczę na kilka minut. Następnie wyjmujemy, przyklejamy goździki do jego skórki. Pokrój główkę czosnku na dwie połówki w poprzek. Wkładamy do indyka - połowę czosnku, następnie pomarańczę, a następnie drugą połowę czosnku. Szyjemy indyka nitkami. Łączymy również nogi indyka nitkami.
Indyk można upiec w dużym rękawie. Jeśli nie masz tego pod ręką, możesz go zastąpić folią. Najważniejsze jest to, że zarówno rękaw, jak i folia nie stykają się ze skórą indyka. Aby to osiągnąć, możesz wbić wykałaczki w ptaka.
indyka można upiec piersią do dołu lub do góry. W pierwszym przypadku pierś okaże się znacznie bardziej soczysta i miękka, ale straci na pięknie.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i piecz ptaka przez 40 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ptaka przez kolejne 3 godziny (do miękkości). Gotowość można sprawdzić wykałaczką-jeśli wycieknie klarowny sok, indyk jest gotowy. Pół godziny przed końcem pieczenia lekko otwórz folię, aby indyk ładnie się zrumienił.
wyłącz piekarnik i odstaw tam ptaka na kolejne 20-30 minut.
udekoruj gotowe danie według własnego uznania, na przykład marynowanymi lub smażonymi warzywami, ziołami itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g