placki z nadzieniem ziemniaczanym na kefirze w piekarniku

domowe paszteciki z pikantnym nadzieniem ziemniaczanym! Niesamowicie pyszne! Dziś proponuję gotować ciasta z ziemniakami, tylko będziemy gotować ciasto na kefirze, a nie na drożdżach. Ciasto jest łatwe w obróbce, a ciasta są niezmiennie pyszne! A co najważniejsze, jest to oszczędność czasu, co często jest również ważne. Placki wychodzą miękkie, pachnące. Odlatują natychmiast!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 72 % 26 g
164 kcal
IG: 35 / 0 / 65

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Obierz ziemniaki, gotuj w osolonej wodzie.
2. Wlej kefir do miski, wlej sól, sodę, kwas cytrynowy.
3. Nie czekając na koniec reakcji, dodaj przesianą mąkę.
4. Wszystko wymieszaj.
5. Połóż masę na powierzchni roboczej, zagnieść ciasto. Powinien być miękki, posłuszny, przyjemny. Przykryj go ręcznikiem.
6. Cebulę obrać, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i drobno posiekać.
7. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż cebulę, smaż do miękkości. Pod koniec smażenia włóż curry i kminek, gotuj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty i wyjmij z pieca.
8. Odcedź cały płyn z ziemniaków, pamiętaj o puree ziemniaczanym.
9. Dodaj smażoną cebulę do puree, dokładnie wymieszaj. Czas spróbować nadzienia solą - w razie potrzeby dodaj sól.
10. Włącz piekarnik (należy go rozgrzać do 210 stopni).
11. Musisz rzeźbić ciasta w małych porcjach, aby ciasto nie miało czasu na utwardzenie. Podziel go na równe kawałki,z których zwiń kulki. Zwiń każdy w naleśnik nie grubszy niż 5 mm.
12. Umieść nadzienie na środku każdego naleśnika, przyklej krawędzie.
13. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, połóż na niej placki szwem w dół.
14. Lekko ubij jajko i posmaruj nim placki.
15. Piecz placki w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut (do pięknego i apetycznego zrumienienia).

paszteciki są gotowe. Podawaj je do stołu z zapałem i upałem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy