skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz ziemniaki, gotuj w osolonej wodzie.
2. Wlej kefir do miski, wlej sól, sodę, kwas cytrynowy.
3. Nie czekając na koniec reakcji, dodaj przesianą mąkę.
4. Wszystko wymieszaj.
5. Połóż masę na powierzchni roboczej, zagnieść ciasto. Powinien być miękki, posłuszny, przyjemny. Przykryj go ręcznikiem.
6. Cebulę obrać, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i drobno posiekać.
7. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż cebulę, smaż do miękkości. Pod koniec smażenia włóż curry i kminek, gotuj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty i wyjmij z pieca.
8. Odcedź cały płyn z ziemniaków, pamiętaj o puree ziemniaczanym.
9. Dodaj smażoną cebulę do puree, dokładnie wymieszaj. Czas spróbować nadzienia solą - w razie potrzeby dodaj sól.
10. Włącz piekarnik (należy go rozgrzać do 210 stopni).
11. Musisz rzeźbić ciasta w małych porcjach, aby ciasto nie miało czasu na utwardzenie. Podziel go na równe kawałki,z których zwiń kulki. Zwiń każdy w naleśnik nie grubszy niż 5 mm.
12. Umieść nadzienie na środku każdego naleśnika, przyklej krawędzie.
13. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, połóż na niej placki szwem w dół.
14. Lekko ubij jajko i posmaruj nim placki.
15. Piecz placki w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut (do pięknego i apetycznego zrumienienia).
paszteciki są gotowe. Podawaj je do stołu z zapałem i upałem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g