świąteczny indyk pieczony w piekarniku z pomarańczami

z takim daniem każde święto będzie smaczniejsze! Przepis na świątecznego indyka z pomarańczami.
yeakistinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 15 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 14 % 4 g
163 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

przygotuj marynatę. W misce zetrzyj skórkę pomarańczową, dodaj wszystkie przyprawy, sól, czosnek, miód, olej. Wymieszać.

zrób nacięcia w indyku i nadziewaj marynowanym czosnkiem. Jak to się robi, możesz zobaczyć wyraźnie w przepisie wideo na tej stronie.

następnie umieść indyka w misce z marynatą, wymieszaj i pozostaw na 2 godziny.

następnie piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 40 minut, następnie dodaj pokrojoną pomarańczę do indyka i piecz jeszcze przez 15 minut.

wszystkich Wesołych Świąt i smacznego! Zobacz gotowanie krok po kroku w przepisie wideo.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy