świąteczny indyk pieczony w piekarniku z pomarańczami
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
przygotuj marynatę. W misce zetrzyj skórkę pomarańczową, dodaj wszystkie przyprawy, sól, czosnek, miód, olej. Wymieszać.
zrób nacięcia w indyku i nadziewaj marynowanym czosnkiem. Jak to się robi, możesz zobaczyć wyraźnie w przepisie wideo na tej stronie.
następnie umieść indyka w misce z marynatą, wymieszaj i pozostaw na 2 godziny.
następnie piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 40 minut, następnie dodaj pokrojoną pomarańczę do indyka i piecz jeszcze przez 15 minut.
wszystkich Wesołych Świąt i smacznego! Zobacz gotowanie krok po kroku w przepisie wideo.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarchun - 40 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g