skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie, dodać do nich jedną trzecią granulowanego cukru.
2. Przesiej mąkę, wymieszaj z solą i pozostałym cukrem.
3. Zmiel zamrożone masło na tarce bezpośrednio do mąki, zmiel je. Wygodniej jest to zrobić rękami.
4. Rozbij jajko na rozcieńczone drożdże, ubij trochę trzepaczką lub zwykłym widelcem.
5. Dodaj ciepłe mleko do mieszanki drożdży i jajek-niewiele. Całkowita ilość płynu powinna być w przybliżeniu równa 1 szklance.
6. Wlać mieszaninę do mąki i zagnieść ciasto. Ugniataj, aż będzie miękki i elastyczny, gładki. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki lub odwrotnie - wodę.
7. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1,5 -2 godziny, po czym można z niego uformować placki.
8. W tym czasie przygotuj nadzienie: umyj jabłka, pokrój na pół i wytnij strąki nasion. Pokrój jabłka na małe kawałki, wymieszaj z cukrem, cynamonem i skrobią. Skrobia jest potrzebna, aby nadzienie nie wyciekło, a ciasto nie nasiąkło.
8. Lekko posyp powierzchnię roboczą mąką(lub olejem roślinnym). Rozwałkuj ciasto, pokrój w równe prostokąty.
9. Połóż nadzienie po jednej stronie każdego prostokąta, przykryj drugą stroną, lekko dociśnij. Zasadniczo można nadać ciastom dowolny kształt - i owinąć je w "klasyczny"sposób, w postaci kopert itp. Umieść placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Ubij jajko widelcem w szklance, posmaruj placki silikonową szczotką na wierzchu.
11. Piecz paszteciki w rozgrzanym piekarniku (do 200 stopni Celsjusza), aż się zrumienią. Ciasta z francuskiego ciasta drożdżowego są pieczone bardzo szybko i okazują się niezwykle smaczne.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g