ciasta drożdżowe francuskie w piekarniku z jabłkami

Ciasto francuskie jest łatwe do zrobienia w domu! Upiecz pyszne chrupiące ciasta! Mój ulubiony przepis na francuskie ciasto drożdżowe jest taki, że okazuje się miękki i przyjemny w pracy, że pyszne ciasta są z niego pieczone bez trudności. I zawsze odchodzą na & quot; hurra & quot;! Zarówno w święta, jak i w dni powszednie. Ciasta z takiego ciasta można piec z dowolnym nadzieniem, na przykład często pieczę je z serem i szynką, słodkie - z dżemem lub dżemem, z jabłkami, gruszkami. Możesz po prostu owinąć kiełbasy lub kawałki kiełbasy ciastem. Ogólnie uwielbiam ciasta francuskie i polecam spróbować upiec je zgodnie z tym przepisem.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 60 % 31 g
283 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 40 min

1. Rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie, dodać do nich jedną trzecią granulowanego cukru.

2. Przesiej mąkę, wymieszaj z solą i pozostałym cukrem.

3. Zmiel zamrożone masło na tarce bezpośrednio do mąki, zmiel je. Wygodniej jest to zrobić rękami.

4. Rozbij jajko na rozcieńczone drożdże, ubij trochę trzepaczką lub zwykłym widelcem.

5. Dodaj ciepłe mleko do mieszanki drożdży i jajek-niewiele. Całkowita ilość płynu powinna być w przybliżeniu równa 1 szklance.

6. Wlać mieszaninę do mąki i zagnieść ciasto. Ugniataj, aż będzie miękki i elastyczny, gładki. W razie potrzeby możesz dodać trochę mąki lub odwrotnie - wodę.

7. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1,5 -2 godziny, po czym można z niego uformować placki.

8. W tym czasie przygotuj nadzienie: umyj jabłka, pokrój na pół i wytnij strąki nasion. Pokrój jabłka na małe kawałki, wymieszaj z cukrem, cynamonem i skrobią. Skrobia jest potrzebna, aby nadzienie nie wyciekło, a ciasto nie nasiąkło.

8. Lekko posyp powierzchnię roboczą mąką(lub olejem roślinnym). Rozwałkuj ciasto, pokrój w równe prostokąty.

9. Połóż nadzienie po jednej stronie każdego prostokąta, przykryj drugą stroną, lekko dociśnij. Zasadniczo można nadać ciastom dowolny kształt - i owinąć je w "klasyczny"sposób, w postaci kopert itp. Umieść placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

10. Ubij jajko widelcem w szklance, posmaruj placki silikonową szczotką na wierzchu.

11. Piecz paszteciki w rozgrzanym piekarniku (do 200 stopni Celsjusza), aż się zrumienią. Ciasta z francuskiego ciasta drożdżowego są pieczone bardzo szybko i okazują się niezwykle smaczne.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy