stek z rekina w piekarniku

chrupiący rekin w piekarniku! Zarówno do sałatki, jak i do piwa - wszędzie jest dobrze! Steki z rekinów można teraz znaleźć na półkach. Ale nie każda gospodyni wie, co z nimi zrobić. Cóż, nie mamy rekinów...
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 19 g
tłuszcze 18 % 6 g
węglowodany 26 % 9 g
161 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz rekina, osusz i zdejmij z niego skórę. Jest twarda.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój rybę na porcje. Możesz zostawić tak, jak jest, tylko usunąć kości kręgosłupa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Złóż rybę do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj przyprawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj majonez.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sos sojowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania w lodówce (możesz pozostawić na noc).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W misce rozbij jajko.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Krakersy wlej również do wygodnej miski.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Widelcem zanurz rybę w jajku, a następnie w bułce tartej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I przenieś w ten sposób całą rybę na blachę do pieczenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Blachę do pieczenia można wstępnie nasmarować dowolnym tłuszczem lub wyłożyć pergaminem lub matą silikonową.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piecz rekina w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ryba jest chrupiąca na zewnątrz i bardzo delikatna w środku.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Stek z rekina - 137   kcal/100g

Podobne przepisy