skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do suszenia wybrałem bezkostne piersi z gęsi. Umyj mięso. Uwolnij go od skóry. I ponownie spłucz wodą, aby uniknąć odłamków kości. Osusz mięso ręcznikami papierowymi. I dokładnie przetrzyj solą ze wszystkich stron. Odstaw mięso na dziesięć minut.
Krok 2:
W tym czasie przygotuj mieszankę przypraw. W moździerzu zetrzyj kminek, ziele angielskie i jagody jałowca.
Krok 3:
Do przypraw rozgniecionych w moździerzu dodaj posiekany liść laurowy, mieloną kolendrę i imbir. Wymieszaj przyprawy.
Krok 4:
Przyprawić mięso gęsie ze wszystkich stron.
Krok 5:
Piersi Gęsi należy owinąć paskami-czterema warstwami gazy.
Krok 6:
Dodatkowo zawiązałem puste miejsca sznurkiem dla wygody zawieszenia. Ale to nie jest konieczne. Gęś można również suszyć na ruszcie. Zważ każdy kawałek i zapisz wagę. Przenieś Gęś do dobrze wentylowanego i zacienionego pomieszczenia. Uschłam gęś na przeszklonej loggii. Moja temperatura nie wzrosła tam powyżej + 5 stopni. I nie spadła poniżej zera. Gęś jest uważana za gotową w ciągu pięciu dni. Lub gdy waga przedmiotu obrabianego zmniejszy się o 20 procent.
najważniejsze jest tutaj: wytrzymać warunki temperaturowe suszenia mięsa: od 0 do +5. To ważne! Dzięki temu mięso drobiu tak drogiego jak gęś nie może się zepsuć, a czas gotowania będzie minimalny.
przed podaniem oczyść mięso gęsi z kawałków liści laurowych.
krojenie gotowego mięsa jest również bardzo ważne. Moim zdaniem im cieńszy, tym smaczniejszy. Idealnie jest użyć krajalnicy, aby kawałki były takie same i bezpośrednio przezroczyste.
suszona gęś jest piękna z wyglądu. Takie cięcie będzie wyglądać idealnie na świątecznym stole.
a smakuje jeszcze lepiej. Słodkawe mięso o charakterystycznym "gęsim" posmaku w pikantno-słonym posypce. Ogólnie rzecz biorąc, Tatarzy nie doradzą złego.
jeśli martwisz się, czy lubisz suszoną gęś, jest tylko jedno wyjście: spróbuj! Na początek spróbuj ugotować połowę porcji.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal/100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g