suszona Gęś po tatarsku

car to ptak przygotowany według receptury tureckiej grupy etnicznej. Tatarzy bardzo szanują to danie. I nie bez powodu! Moim zdaniem jest to bardzo podobne do włoskiego prosciutto, hiszpańskiego jamona czy prshut Czarnogóry. Dedykowana wszystkim miłośnikom wędlin.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 28 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 2 % 1 g
231 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do suszenia wybrałem bezkostne piersi z gęsi. Umyj mięso. Uwolnij go od skóry. I ponownie spłucz wodą, aby uniknąć odłamków kości. Osusz mięso ręcznikami papierowymi. I dokładnie przetrzyj solą ze wszystkich stron. Odstaw mięso na dziesięć minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W tym czasie przygotuj mieszankę przypraw. W moździerzu zetrzyj kminek, ziele angielskie i jagody jałowca.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do przypraw rozgniecionych w moździerzu dodaj posiekany liść laurowy, mieloną kolendrę i imbir. Wymieszaj przyprawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przyprawić mięso gęsie ze wszystkich stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piersi Gęsi należy owinąć paskami-czterema warstwami gazy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodatkowo zawiązałem puste miejsca sznurkiem dla wygody zawieszenia. Ale to nie jest konieczne. Gęś można również suszyć na ruszcie. Zważ każdy kawałek i zapisz wagę. Przenieś Gęś do dobrze wentylowanego i zacienionego pomieszczenia. Uschłam gęś na przeszklonej loggii. Moja temperatura nie wzrosła tam powyżej + 5 stopni. I nie spadła poniżej zera. Gęś jest uważana za gotową w ciągu pięciu dni. Lub gdy waga przedmiotu obrabianego zmniejszy się o 20 procent.

najważniejsze jest tutaj: wytrzymać warunki temperaturowe suszenia mięsa: od 0 do +5. To ważne! Dzięki temu mięso drobiu tak drogiego jak gęś nie może się zepsuć, a czas gotowania będzie minimalny.
przed podaniem oczyść mięso gęsi z kawałków liści laurowych.
krojenie gotowego mięsa jest również bardzo ważne. Moim zdaniem im cieńszy, tym smaczniejszy. Idealnie jest użyć krajalnicy, aby kawałki były takie same i bezpośrednio przezroczyste.
suszona gęś jest piękna z wyglądu. Takie cięcie będzie wyglądać idealnie na świątecznym stole.
a smakuje jeszcze lepiej. Słodkawe mięso o charakterystycznym "gęsim" posmaku w pikantno-słonym posypce. Ogólnie rzecz biorąc, Tatarzy nie doradzą złego.
jeśli martwisz się, czy lubisz suszoną gęś, jest tylko jedno wyjście: spróbuj! Na początek spróbuj ugotować połowę porcji.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gęsi tłuszcz - 930   kcal/100g
  • Gęś kategorii i - 238   kcal/100g
  • Gęś II kategorii - 317   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Jałowiec - 116   kcal/100g
  • Jagody jałowca - 116   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy