skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować suszoną paprykę na zimę, potrzebujesz tylko jednego składnika-jest to bezpośrednio sama papryka. Oczywiście do takiego zbioru najlepiej nadają się sezonowe, na przykład papryka sierpniowa lub wrześniowa. Takie warzywa są jak najtańsze, a ich kolor-smak-aromat jest najbardziej prawdziwy, bogaty! Najczęściej używam czerwonej papryki, wydaje mi się, że ich smak jest najbardziej optymalny i jasny.
Krok 2:
Opłucz paprykę, pokrój na pół, usuń łodygi wraz z nasionami. Przygotowane mięso pokroić w kostkę około 1x1 cm, włożyć do suchej formy lub ułożyć na blasze do pieczenia w jednej warstwie. Włóż do piekarnika i ustaw temperaturę na 50 stopni. Jeśli w piekarniku nie ma dmuchania, pozostaw lekko uchylone drzwi.
Krok 3:
Susz posiekaną paprykę przez kilka godzin, aż uzyskasz całkowicie suche, lekkie, kilka szeleszczących płatków. Mogą lekko wyschnąć na powierzchni formy, ale można je łatwo oddzielić rękami lub drewnianą szpatułką. Gotową suszoną paprykę przechowuj w suchym miejscu w czystym pojemniku. Nie zamykaj hermetycznie takiego pojemnika, aby pieprz się nie zamknął.
sam proces i technologia są bardzo proste i niedrogie, ale wymagają uwagi i czujności. Ponieważ jeśli zapomnisz o tym, że papryka jest gdzieś suszona, a nadal jest wilgotna, plastry papryki mogą po prostu zakwasić i spleśniać. Dlatego na początkowym etapie, gdy kawałki pieprzu są jeszcze bardzo mokre, konieczne jest ciągłe utrzymywanie temperatury i nie rzucanie procesu suszenia.
dodaj taką paprykę do swoich ulubionych potraw, gdzie papryka jest po prostu niezbędna.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g