skład / składniki
metoda gotowania
aby uzyskać suszoną jarzębinę ze świeżych jagód, będziemy musieli skorzystać z pomocy suszarek, a jeśli ich nie ma, użyj improwizowanych środków. W każdym razie owoce powinny być utrzymywane w stabilnie gorącej temperaturze.
pozbywamy się jagodowych ogonów, moczymy jagody pod bieżącą wodą i ubijamy je w durszlaku/sicie. Warstwa jagód nie powinna być głęboka-nie więcej niż kilka centymetrów.
W temperaturze 40 stopni wyschnie wystarczająco długo. Powietrze, na którym stoi jarzębina, nie powinno być zbyt wilgotne ani cieplejsze niż w przybliżeniu ustawiona, optymalna temperatura suszenia.
od czasu do czasu będziesz musiał sprawdzać jagody, ale nie często. Suszenie jest procesem bardzo rozciągniętym w czasie. Jego koniec możemy określić, wyczuwając jagody. Jeśli wypłynie z nich sok, to jeszcze nie wyschły. Jeśli są suche, przenosimy je do suchego, najlepiej szczelnego miejsca, takiego jak szczelnie zamknięte puszki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Aronia Jarzębina - 52 kcal/100g
- Jarzębina zwyczajna - 43 kcal/100g