suszona jarzębina

zachowaj wszystkie zalety tych kwaśnych jagód! Suszona jarzębina jest bardzo korzystna dla zdrowia, szczególnie dla układu sercowo-naczyniowego.
AdelineAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 12 g
43 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d

aby uzyskać suszoną jarzębinę ze świeżych jagód, będziemy musieli skorzystać z pomocy suszarek, a jeśli ich nie ma, użyj improwizowanych środków. W każdym razie owoce powinny być utrzymywane w stabilnie gorącej temperaturze.

pozbywamy się jagodowych ogonów, moczymy jagody pod bieżącą wodą i ubijamy je w durszlaku/sicie. Warstwa jagód nie powinna być głęboka-nie więcej niż kilka centymetrów.

W temperaturze 40 stopni wyschnie wystarczająco długo. Powietrze, na którym stoi jarzębina, nie powinno być zbyt wilgotne ani cieplejsze niż w przybliżeniu ustawiona, optymalna temperatura suszenia.

od czasu do czasu będziesz musiał sprawdzać jagody, ale nie często. Suszenie jest procesem bardzo rozciągniętym w czasie. Jego koniec możemy określić, wyczuwając jagody. Jeśli wypłynie z nich sok, to jeszcze nie wyschły. Jeśli są suche, przenosimy je do suchego, najlepiej szczelnego miejsca, takiego jak szczelnie zamknięte puszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Aronia Jarzębina - 52   kcal/100g
  • Jarzębina zwyczajna - 43   kcal/100g

Podobne przepisy