kaczka suszona w domu w całości

bardzo nietypowe, smaczne, świetna przekąska. Cały przepis na suszoną kaczkę jest bardzo delikatny i smaczny. Gotowanie nie jest trudne, ale długie. Zalecenie do czasu suszenia ptaka o wadze 2,5 kg. w lodówce około 35 dni lub dłużej. 20 dni to czas gotowości kaczki do 2 kg.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 71 % 17 g
węglowodany 0 % 0 g
184 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak więdnąć całą kaczkę? Przed gotowaniem kaczkę należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrój pierś wzdłuż. W moździerzu zmiel liść laurowy i czarny pieprz. Wymieszaj wszystkie przyprawy razem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zwiń kaczkę w przyprawach

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na dno blachy do pieczenia wsypujemy około 1,5 kg. soli

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż kaczkę na soli

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp kaczkę solą na wierzchu, aby nie było nagich miejsc. I pozostaw w lodówce lub chłodnym miejscu na 3-4 dni

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po upływie czasu umyj kaczkę solą

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Osusz ręcznikiem papierowym

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zawieś kaczkę do suszenia w lodówce przez co najmniej 20 dni. Jeśli chcesz mięso bardziej suche, 35 dni to bardzo dobry okres suszenia. Bardzo dobrze jest suszyć na wentylowanym strychu. Po upływie tego terminu przysmak będzie gotowy.

niesamowicie smaczne mięso pochodzi z przygotowania tego przepisu. Liczba dni suszenia kaczki wpłynie na gęstość i smak gotowego produktu. Zalecam suszenie przez co najmniej dwadzieścia jeden dni, ale mięso będzie miękkie i mokre. Przez dłuższy czas mięso będzie gęstsze. Po umyciu mięsa z soli wysuszyć ręcznikami papierowymi tak dokładnie, jak to możliwe. Z doświadczenia w przygotowaniu produktu przyprawy wybrane w przepisie pochodzą z przepisu na suszoną Gęś tatarską, radzę spróbować dodać do tego trochę cynamonu.Okazuje się bardzo dobrze. Jeśli chcesz uzyskać smak tylko mięsa, nie możesz dodawać przypraw. Sól do suszenia mięsa lepiej używać soli kamiennej. Drobna sól może przesolić mięso drobiowe. Nawiasem mówiąc, jeśli z jakiegoś powodu prześwietliłeś ptaka w soli, możesz go namoczyć w wodzie przez kilka godzin.Po umyciu mięsa z soli wysuszyć ręcznikami papierowymi tak dokładnie, jak to możliwe. Resztki kaczki, kadłuba i kości po przycięciu mięsa polecam zastosować w zupie. Zupa z suszonego drobiu okazuje się niesamowicie smaczna. Zwykle Tatarzy więdną gęsi i kaczki na wentylowanym strychu. To najlepszy sposób na suszenie. Ale jeśli nie masz takiej możliwości, możesz użyć prostej lodówki, tak jak ja. Również wentylowane pomieszczenie lub wentylator. Suszona kaczka to bardzo dobra przekąska dla firmy, w której są miłośnicy piwa. To chyba najlepszy prezent dla takich gości. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy