skład / składniki
gotowanie krok po kroku
gotowanie:
1. Pomidory umyć i wytrzeć, pokroić na połówki, usunąć łodygę.
2. W moździerzu zmiel paprykę, ząbek czosnku, cukier i wszystko zalej oliwą z oliwek. Tankowanie jest gotowe.
3. Przykryj ruszt lub blachę do pieczenia folią (błyszczącą stroną do góry). Połówki pomidorów ułożyć pokrojone do góry, posolić, posypać suchymi włoskimi ziołami (lub innymi ziołami, które lubisz) i posypać dressingiem.
4. Piec w temperaturze 130-140 C przez około 3-4 godziny (w zależności od wielkości pomidorów), a jeszcze lepiej, jeśli jest czas, to jest to możliwe w niskiej temperaturze 100C – 6 godzin, musiałem szybko.
5. Gdy pomidory będą gotowe, włóż je mocno do słoika na gorąco i zalej oliwą z oliwek lub dobrej jakości olejem roślinnym. Z tej liczby pomidorów uzyskuje się jeden słoik o pojemności 0,25 litra. Zakręć szczelnie pokrywką i włóż do lodówki, aż będzie używana. Takie pyszne w mojej rodzinie szybko odchodzi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g