suszone pomidory koktajlowe

Urocza przekąska, która może służyć jako baza do sosu. Ciekawy przepis i smaczny wynik. Bardzo smaczne i pikantne pomidory. Bardzo ciekawy dodatek do wielu potraw.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 81 % 17 g
węglowodany 14 % 3 g
168 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

gotowanie:
1. Pomidory umyć i wytrzeć, pokroić na połówki, usunąć łodygę.
2. W moździerzu zmiel paprykę, ząbek czosnku, cukier i wszystko zalej oliwą z oliwek. Tankowanie jest gotowe.
3. Przykryj ruszt lub blachę do pieczenia folią (błyszczącą stroną do góry). Połówki pomidorów ułożyć pokrojone do góry, posolić, posypać suchymi włoskimi ziołami (lub innymi ziołami, które lubisz) i posypać dressingiem.
4. Piec w temperaturze 130-140 C przez około 3-4 godziny (w zależności od wielkości pomidorów), a jeszcze lepiej, jeśli jest czas, to jest to możliwe w niskiej temperaturze 100C – 6 godzin, musiałem szybko.
5. Gdy pomidory będą gotowe, włóż je mocno do słoika na gorąco i zalej oliwą z oliwek lub dobrej jakości olejem roślinnym. Z tej liczby pomidorów uzyskuje się jeden słoik o pojemności 0,25 litra. Zakręć szczelnie pokrywką i włóż do lodówki, aż będzie używana. Takie pyszne w mojej rodzinie szybko odchodzi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy