skład / składniki
metoda gotowania
W przypadku zbioru cukinii w procesie suszenia ważną rolę odgrywa wybór warzyw. Najlepiej stosować odmiany wczesne lub w połowie sezonu, które pojawiają się na rynkach od końca maja do połowy czerwca. Nie wybieraj przejrzałych owoców, nasiona w środku powinny być małe, a miąższ gęsty i elastyczny. Jeśli cukinia jest już dojrzała lub odmiana różni się dużymi nasionami, środek należy usunąć przed suszeniem.
przygotowanie cukinii do wyschnięcia rozpoczyna się od mycia. Spłucz je bieżącą wodą i dokładnie wytrzyj. Odetnij łodygę i nos, a następnie obierz cukinię.
im drobniejsza cukinia zostanie pokrojona, tym szybciej wyschnie, ale ważne jest, aby nie przesadzać, aby powstałe kawałki były wygodne w użyciu zimą. Cukinię kroimy w kostkę, półpierścienie lub pierścienie. Można zbierać na różne sposoby, w zależności od tego, jak będą używane zimą. Ale przy różnych rozmiarach kawałków warzywa należy suszyć w różnych partiach ze względu na różne czasy suszenia.
zagotuj wodę, nie dodawaj żadnych przypraw ani ziół. Zanurz pokrojoną cukinię w wodzie i blanszuj przez 4-5 minut, nie więcej, trawienie jest niedopuszczalne. Wrzuć do durszlaka, spłucz zimną wodą, aby przyspieszyć proces chłodzenia i pozostaw, aż woda całkowicie spłynie. Nadmiar wilgoci znacznie wydłuża czas suszenia.
najłatwiej jest wysuszyć cukinię w suszarce elektrycznej. Po pierwsze w tym czasie nie marnuje się zasobu piekarnika, który zużywa więcej energii i może być potrzebny do przygotowania innych potraw.
plastry cukinii układamy na rusztach suszarki bez nakładania się. Pozwól im po prostu ściśle przylegać do siebie, podczas procesu suszenia znacznie się zmniejszą, a między kawałkami pojawi się wolna przestrzeń.
Włącz temperaturę suszarki w zakresie 40-50 stopni, Ustaw sita jeden nad drugim i ustaw czas na 5 godzin. Po każdej godzinie należy otworzyć suszarkę i przestawić sita miejscami, na dole do góry. Pozwoli to równomiernie wysuszyć warzywa.
w pełni gotowa cukinia będzie sucha, łatwa do usunięcia z sita bez przyklejania się do niej. Przechowywać w ciemnym miejscu w płóciennej torbie lub hermetycznie zamkniętym pojemniku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g