suszona cukinia na zimę

zachowaj zdrowe warzywa na zimę bez konserwacji i zamrażania! Suszona cukinia to wyjątkowa okazja, aby zachować warzywa pełne witamin i pierwiastków śladowych na zimę. Parowanie wilgoci kilkakrotnie zmniejsza objętość kawałków, dzięki czemu zajmują minimalną ilość miejsca do przechowywania.
FeruzoldaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
9 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 45 min

W przypadku zbioru cukinii w procesie suszenia ważną rolę odgrywa wybór warzyw. Najlepiej stosować odmiany wczesne lub w połowie sezonu, które pojawiają się na rynkach od końca maja do połowy czerwca. Nie wybieraj przejrzałych owoców, nasiona w środku powinny być małe, a miąższ gęsty i elastyczny. Jeśli cukinia jest już dojrzała lub odmiana różni się dużymi nasionami, środek należy usunąć przed suszeniem.

przygotowanie cukinii do wyschnięcia rozpoczyna się od mycia. Spłucz je bieżącą wodą i dokładnie wytrzyj. Odetnij łodygę i nos, a następnie obierz cukinię.

im drobniejsza cukinia zostanie pokrojona, tym szybciej wyschnie, ale ważne jest, aby nie przesadzać, aby powstałe kawałki były wygodne w użyciu zimą. Cukinię kroimy w kostkę, półpierścienie lub pierścienie. Można zbierać na różne sposoby, w zależności od tego, jak będą używane zimą. Ale przy różnych rozmiarach kawałków warzywa należy suszyć w różnych partiach ze względu na różne czasy suszenia.

zagotuj wodę, nie dodawaj żadnych przypraw ani ziół. Zanurz pokrojoną cukinię w wodzie i blanszuj przez 4-5 minut, nie więcej, trawienie jest niedopuszczalne. Wrzuć do durszlaka, spłucz zimną wodą, aby przyspieszyć proces chłodzenia i pozostaw, aż woda całkowicie spłynie. Nadmiar wilgoci znacznie wydłuża czas suszenia.

najłatwiej jest wysuszyć cukinię w suszarce elektrycznej. Po pierwsze w tym czasie nie marnuje się zasobu piekarnika, który zużywa więcej energii i może być potrzebny do przygotowania innych potraw.

plastry cukinii układamy na rusztach suszarki bez nakładania się. Pozwól im po prostu ściśle przylegać do siebie, podczas procesu suszenia znacznie się zmniejszą, a między kawałkami pojawi się wolna przestrzeń.

Włącz temperaturę suszarki w zakresie 40-50 stopni, Ustaw sita jeden nad drugim i ustaw czas na 5 godzin. Po każdej godzinie należy otworzyć suszarkę i przestawić sita miejscami, na dole do góry. Pozwoli to równomiernie wysuszyć warzywa.

w pełni gotowa cukinia będzie sucha, łatwa do usunięcia z sita bez przyklejania się do niej. Przechowywać w ciemnym miejscu w płóciennej torbie lub hermetycznie zamkniętym pojemniku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy