suszone śliwki

jest dobry na żołądek, zjedz-a dusza zaśpiewa! Przepełnione pysznym aromatem ziół prowansalskich i nasączone oliwą z oliwek, śliwki są niesamowicie smaczne.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 74 % 23 g
węglowodany 23 % 7 g
243 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Dojrzałe i elastyczne śliwki nadają się do suszenia bez wgnieceń i uszkodzeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj śliwki, Usuń szypułki. Pozwól wodzie spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostrożnie pokrój śliwki na dwie części i ostrożnie usuń nasiona, a następnie możesz pokroić połówki na kolejne 2 części, aby skrócić czas gotowania

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż pokrojone śliwki w głębokiej misce, posyp solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodaj mieszankę ziół i skrop oliwą z oliwek. Dobrze wszystko wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć śliwki w jednym rzędzie ściętym do góry, a podczas suszenia zmniejszą się

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tak wyglądają kawałki śliwek w marynacie. W piekarniku rozgrzanym do 120-130 stopni wkładamy blachę do pieczenia na 3 godziny. Drzwi powinny być uchylone, aby odparować wilgoć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po trzech godzinach otrzymujemy suszone śliwki. W razie potrzeby czas suszenia można skrócić lub wydłużyć, aby uzyskać niezbędny stopień suszenia, ale nie prześwietlać, aby nie uzyskać suchych skór. Śliwka doskonale zwiędła, ale nie straciła soczystości

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W celu długotrwałego przechowywania suszone śliwki ostrożnie przenieś do wysterylizowanego słoika, po uprzednim wlaniu odrobiny oleju na dno. Staramy się gęstiej układać śliwkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Każdą warstwę śliwek posyp ziołami, zalej oliwą z oliwek, aby całkowicie przykryła śliwki, przykryj pokrywką i przechowuj w lodówce. Odstaw na kilka dni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Z tej liczby śliwek powstały 3 słoiki po 250 ml.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Suszone śliwki podawane na zimno jako samodzielna przekąska, jako wyrafinowany dodatek do kanapek, a także jako dodatek do dań mięsnych i rybnych.

suszone śliwki, podobnie jak suszone pomidory, to wszechstronna przekąska na codzienny i świąteczny stół. Podawać z plasterkami sera lub do kawałków mięsa. Docenisz wspaniałą przekąskę ze śliwek z pikantnymi ziołami, miłośnicy większej pikanterii mogą dodać czosnek podczas suszenia i do słoików.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy