skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Dojrzałe i elastyczne śliwki nadają się do suszenia bez wgnieceń i uszkodzeń.
Krok 2:
Dokładnie umyj śliwki, Usuń szypułki. Pozwól wodzie spłynąć.
Krok 3:
Ostrożnie pokrój śliwki na dwie części i ostrożnie usuń nasiona, a następnie możesz pokroić połówki na kolejne 2 części, aby skrócić czas gotowania
Krok 4:
Ułóż pokrojone śliwki w głębokiej misce, posyp solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodaj mieszankę ziół i skrop oliwą z oliwek. Dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 5:
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć śliwki w jednym rzędzie ściętym do góry, a podczas suszenia zmniejszą się
Krok 6:
Tak wyglądają kawałki śliwek w marynacie. W piekarniku rozgrzanym do 120-130 stopni wkładamy blachę do pieczenia na 3 godziny. Drzwi powinny być uchylone, aby odparować wilgoć.
Krok 7:
Po trzech godzinach otrzymujemy suszone śliwki. W razie potrzeby czas suszenia można skrócić lub wydłużyć, aby uzyskać niezbędny stopień suszenia, ale nie prześwietlać, aby nie uzyskać suchych skór. Śliwka doskonale zwiędła, ale nie straciła soczystości
Krok 8:
W celu długotrwałego przechowywania suszone śliwki ostrożnie przenieś do wysterylizowanego słoika, po uprzednim wlaniu odrobiny oleju na dno. Staramy się gęstiej układać śliwkę.
Krok 9:
Każdą warstwę śliwek posyp ziołami, zalej oliwą z oliwek, aby całkowicie przykryła śliwki, przykryj pokrywką i przechowuj w lodówce. Odstaw na kilka dni.
Krok 10:
Z tej liczby śliwek powstały 3 słoiki po 250 ml.
Krok 11:
Suszone śliwki podawane na zimno jako samodzielna przekąska, jako wyrafinowany dodatek do kanapek, a także jako dodatek do dań mięsnych i rybnych.
suszone śliwki, podobnie jak suszone pomidory, to wszechstronna przekąska na codzienny i świąteczny stół. Podawać z plasterkami sera lub do kawałków mięsa. Docenisz wspaniałą przekąskę ze śliwek z pikantnymi ziołami, miłośnicy większej pikanterii mogą dodać czosnek podczas suszenia i do słoików.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g