suszone jabłka w piekarniku

suszenie jabłek to najlepszy sposób na zachowanie smaku lata na zimę! Ci, którzy mają Domki letniskowe i rosną na nich jabłonie, często używają tak prostego sposobu na zachowanie jabłek na zimę. Nie wszystkie odmiany jabłek są zimowe, przechowywane przez długi czas. Zdarza się, że dojrzewa tak wiele jabłek, że trudno jest ograniczyć się do dżemów, dżemów i zamrażania. Suszenie jabłek to jeden z łatwych sposobów na zachowanie jabłek na zimę. Ponadto suszone jabłka nie wymagają dużo miejsca i warunków przechowywania. Suszone jabłka zachowują maksimum witamin i składników odżywczych. A suszone jabłka mogą być używane zimą nie tylko do gotowania kompotów, wypieków, ale także sosów, sałatek, a nawet do drugiego i zup dla smaku, na przykład kwaśności.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 10 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h

każda odmiana jabłek nadaje się do suszenia. Owoce nie muszą być również używane tylko w" reprezentacyjnym " wyglądzie. Do suszenia pójdą jabłka z uszkodzeniem lub małym robakiem, wystarczy je wyciąć. Lepiej jest wziąć słodko-kwaśne jabłka do suszenia.
jabłka są dokładnie myte i suszone. Jeśli suszone jabłka będą używane tylko do przygotowywania kompotów i innych napojów, jabłka można suszyć razem ze strąkami nasion. Jeśli przygotowywane są różne potrawy z suszonych jabłek, lepiej usunąć rdzeń za pomocą noża lub specjalnego urządzenia do usuwania strąków nasion. Pokrój jabłka na cienkie plasterki.
rozłóż pokrojone jabłka na suchej, czystej blasze do pieczenia cienką warstwą, najlepiej na pergaminie. Wkładamy blachę do pieczenia z jabłkami do piekarnika, ustawiamy temperaturę na 60 stopni. Jabłka zostawiamy w spokoju na godzinę. Po wskazanym czasie wymieszaj jabłka, zwiększ temperaturę do 70 stopni. Pozostaw na 1 godzinę. Po godzinie wymieszaj suszone jabłka i zwiększ temperaturę do 80 stopni. Drzwi piekarnika można lekko otworzyć. Okresowo jabłka należy mieszać. Ogólnie rzecz biorąc, proces suszenia w piekarniku trwa około 6 godzin, ale musisz skupić się na stanie i smaku suszonych jabłek, powinny być miękkie, ale suche. Jeszcze łatwiej jest wysuszyć jabłka w piekarniku elektrycznym, wystarczy ustawić temperaturę na 50 stopni, włączyć wentylator. W piekarniku elektrycznym jabłka będą suszone przez około 10 godzin. Jednak w tym czasie nadal musisz sprawdzić stan jabłek.
przechowuj suszone jabłka, potrzebujesz w płóciennej lub papierowej torbie lub w szklanym pojemniku.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g

Podobne przepisy