skład / składniki
metoda gotowania
każda odmiana jabłek nadaje się do suszenia. Owoce nie muszą być również używane tylko w" reprezentacyjnym " wyglądzie. Do suszenia pójdą jabłka z uszkodzeniem lub małym robakiem, wystarczy je wyciąć. Lepiej jest wziąć słodko-kwaśne jabłka do suszenia.
jabłka są dokładnie myte i suszone. Jeśli suszone jabłka będą używane tylko do przygotowywania kompotów i innych napojów, jabłka można suszyć razem ze strąkami nasion. Jeśli przygotowywane są różne potrawy z suszonych jabłek, lepiej usunąć rdzeń za pomocą noża lub specjalnego urządzenia do usuwania strąków nasion. Pokrój jabłka na cienkie plasterki.
rozłóż pokrojone jabłka na suchej, czystej blasze do pieczenia cienką warstwą, najlepiej na pergaminie. Wkładamy blachę do pieczenia z jabłkami do piekarnika, ustawiamy temperaturę na 60 stopni. Jabłka zostawiamy w spokoju na godzinę. Po wskazanym czasie wymieszaj jabłka, zwiększ temperaturę do 70 stopni. Pozostaw na 1 godzinę. Po godzinie wymieszaj suszone jabłka i zwiększ temperaturę do 80 stopni. Drzwi piekarnika można lekko otworzyć. Okresowo jabłka należy mieszać. Ogólnie rzecz biorąc, proces suszenia w piekarniku trwa około 6 godzin, ale musisz skupić się na stanie i smaku suszonych jabłek, powinny być miękkie, ale suche. Jeszcze łatwiej jest wysuszyć jabłka w piekarniku elektrycznym, wystarczy ustawić temperaturę na 50 stopni, włączyć wentylator. W piekarniku elektrycznym jabłka będą suszone przez około 10 godzin. Jednak w tym czasie nadal musisz sprawdzić stan jabłek.
przechowuj suszone jabłka, potrzebujesz w płóciennej lub papierowej torbie lub w szklanym pojemniku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g