skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić domowej roboty suszoną kiełbasę? Pokrój mięso. Mięso na suszoną kiełbasę można pokroić na dwa sposoby. W pierwszym przypadku: wieprzowina jest skręcana w maszynce do mięsa z dużą siatką, często nazywana jest kiełbasą. Po drugie: mięso kroi się nożem na kawałki o wymiarach 1 x 1 centymetr. Aby posiekać mięso na mniej więcej te same kawałki, pokrój je na te same paski, a następnie pokrój je dużym nożem w poprzek.
przygotuj mięso mielone. Umieść drobną siatkę na maszynce do mięsa i pomiń wcześniej obrany czosnek. Dodaj go do posiekanego mięsa, umieść tam sól w ilości 28-30 gramów na kilogram mięsa. Ta proporcja powinna być ściśle utrzymana, w przeciwnym razie kiełbasa może ulec pogorszeniu podczas suszenia. Pieprz mielony czarnym i czerwonym pieprzem według własnego gustu. Wymieszaj, przykryj i pozostaw w misce na stole (około 5 godzin). Podczas gdy mięso mielone będzie stać, musisz je okresowo mieszać, aby sól i przyprawy były równomiernie wchłaniane.
po starzeniu mięsa dodaj do niego majeranek i alkohol, ponownie wymieszaj i możesz uformować kiełbasę.
Usuń siatkę z maszynki do mięsa, a na jej miejsce załóż specjalną dyszę w postaci rurki i zabezpiecz ją pierścieniem. Przepłucz jelito pod kranem, przepuszczając przez nie wodę. Sprawdź,czy nie ma dziur, pokrój jelito na kawałki o długości około 50 centymetrów. Umieść każdą część po kolei na dyszy i zawiąż na końcu nitką. Przełóż mięso mielone przez maszynę do mięsa, stopniowo usuwając jelito z rurki podczas napełniania. Podczas napełniania kiełbasy przytrzymaj ją ręką, dostosowując gęstość i równomierność nadzienia, aby nie pękła. Gdy jelito jest równomiernie wypełnione, zawiąż drugi koniec nitką. Więc uformuj wszystkie kiełbaski.
gotowe kiełbaski nakłuć igłą w kilku miejscach, usuwając powietrze. Namocz bandaż w roztworze soli (3 łyżeczki soli na szklankę wody), zawiń go w kiełbasę i zawieś w miejscu do wyschnięcia, gdzie nie powinno być przeciągów (ale ważne jest, aby zapewnić dostęp świeżego powietrza i światła). Temperatura dla udanego procesu powinna wynosić około + 13 stopni.
po 3 dniach, gdy kiełbasa trochę wyschnie, wyjmij ją i rozwałkuj trochę wałkiem do ciasta, nadając jej spłaszczony wygląd. Następnie ponownie zawieś, aby się rozluźnić, ale bez bandaża. Po 2 tygodniach wyjmij kiełbaski i włóż do lodówki, są prawie gotowe do użycia. Spróbuj kiełbasy . Jeśli nie jest całkowicie zwiędły w środku, pozostaw go w lodówce na około tydzień (w dziale NA świeże mięso w temperaturze + 2 stopnie).
gotową suszoną kiełbasę domową można podawać zarówno na świątecznym stole, jak i na śniadanie.
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Alkohol - 221 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g
- Szyjka wieprzowa - 343 kcal/100g