Domowa kiełbasa suszona

Dobra przekąska do każdego stołu! Zaskocz gości, zachwyć bliskich! Każda uczta lub po prostu przyjazne spotkania nie są kompletne bez tradycyjnej przekąski – talerza mięsnego. A co to za krojenie bez pysznej kiełbasy? Domowa suszona kiełbasa zajmuje honorowe miejsce wśród ulubionych przekąsek.
NOTKA56Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 13 g
tłuszcze 69 % 31 g
węglowodany 2 % 1 g
336 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 17 d

jak zrobić domowej roboty suszoną kiełbasę? Pokrój mięso. Mięso na suszoną kiełbasę można pokroić na dwa sposoby. W pierwszym przypadku: wieprzowina jest skręcana w maszynce do mięsa z dużą siatką, często nazywana jest kiełbasą. Po drugie: mięso kroi się nożem na kawałki o wymiarach 1 x 1 centymetr. Aby posiekać mięso na mniej więcej te same kawałki, pokrój je na te same paski, a następnie pokrój je dużym nożem w poprzek.

przygotuj mięso mielone. Umieść drobną siatkę na maszynce do mięsa i pomiń wcześniej obrany czosnek. Dodaj go do posiekanego mięsa, umieść tam sól w ilości 28-30 gramów na kilogram mięsa. Ta proporcja powinna być ściśle utrzymana, w przeciwnym razie kiełbasa może ulec pogorszeniu podczas suszenia. Pieprz mielony czarnym i czerwonym pieprzem według własnego gustu. Wymieszaj, przykryj i pozostaw w misce na stole (około 5 godzin). Podczas gdy mięso mielone będzie stać, musisz je okresowo mieszać, aby sól i przyprawy były równomiernie wchłaniane.

po starzeniu mięsa dodaj do niego majeranek i alkohol, ponownie wymieszaj i możesz uformować kiełbasę.

Usuń siatkę z maszynki do mięsa, a na jej miejsce załóż specjalną dyszę w postaci rurki i zabezpiecz ją pierścieniem. Przepłucz jelito pod kranem, przepuszczając przez nie wodę. Sprawdź,czy nie ma dziur, pokrój jelito na kawałki o długości około 50 centymetrów. Umieść każdą część po kolei na dyszy i zawiąż na końcu nitką. Przełóż mięso mielone przez maszynę do mięsa, stopniowo usuwając jelito z rurki podczas napełniania. Podczas napełniania kiełbasy przytrzymaj ją ręką, dostosowując gęstość i równomierność nadzienia, aby nie pękła. Gdy jelito jest równomiernie wypełnione, zawiąż drugi koniec nitką. Więc uformuj wszystkie kiełbaski.

gotowe kiełbaski nakłuć igłą w kilku miejscach, usuwając powietrze. Namocz bandaż w roztworze soli (3 łyżeczki soli na szklankę wody), zawiń go w kiełbasę i zawieś w miejscu do wyschnięcia, gdzie nie powinno być przeciągów (ale ważne jest, aby zapewnić dostęp świeżego powietrza i światła). Temperatura dla udanego procesu powinna wynosić około + 13 stopni.

po 3 dniach, gdy kiełbasa trochę wyschnie, wyjmij ją i rozwałkuj trochę wałkiem do ciasta, nadając jej spłaszczony wygląd. Następnie ponownie zawieś, aby się rozluźnić, ale bez bandaża. Po 2 tygodniach wyjmij kiełbaski i włóż do lodówki, są prawie gotowe do użycia. Spróbuj kiełbasy . Jeśli nie jest całkowicie zwiędły w środku, pozostaw go w lodówce na około tydzień (w dziale NA świeże mięso w temperaturze + 2 stopnie).

gotową suszoną kiełbasę domową można podawać zarówno na świątecznym stole, jak i na śniadanie.

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Alkohol - 221   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g
  • Szyjka wieprzowa - 343   kcal/100g

Podobne przepisy