kałamarnica suszona w domu
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Oczyść macki. Spłucz pod bieżącą wodą.
2. Włóż do przygotowanej solanki i odstaw na 8 do 10 godzin. Solanka jest przygotowywana bardzo prosto: włóż sól, pieprz i liść laurowy do wody. Jeśli muszę przyspieszyć proces marynowania, wlewam więcej soli.
3. Osusz marynowane macki ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki.
4. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i susz owoce morza w piekarniku w temperaturze 50 stopni przez około 3 godziny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Macki kałamarnicy - 100 kcal/100g