kałamarnica suszona w domu

idealna przekąska do piwa. Zaskocz swoich przyjaciół! Bardzo smaczne! Mój mąż bardzo lubi oglądać piłkę nożną. A co z oglądaniem bez piwa? Uwielbia suszone kalmary i często kupuje je w sklepie. Ale ostatnio rzadko spotyka się smaczne i dobrze przygotowane. Próbowałem gotować sam, ale nie gotowałem całej kałamarnicy, ale jej macki. Budżetowo i oszczędnie. Mąż jest zachwycony, a jego przyjaciele zazdroszczą, że ma taką żonę-gospodynię))
nadiniAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 82 % 9 g
tłuszcze 9 % 1 g
węglowodany 9 % 1 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h 20 min

1. Oczyść macki. Spłucz pod bieżącą wodą.
2. Włóż do przygotowanej solanki i odstaw na 8 do 10 godzin. Solanka jest przygotowywana bardzo prosto: włóż sól, pieprz i liść laurowy do wody. Jeśli muszę przyspieszyć proces marynowania, wlewam więcej soli.
3. Osusz marynowane macki ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki.
4. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i susz owoce morza w piekarniku w temperaturze 50 stopni przez około 3 godziny.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Macki kałamarnicy - 100   kcal/100g

Podobne przepisy