melon suszony

suszony Melon-zachowajmy kawałek lata na zimę! zachowaj świeżość na zimę lub przez konserwację, marynowanie, zamrażanie. Jednak melona w ten sposób nie można zachować do zimy. Jedyną rzeczą, aby cieszyć się melonem w zimowe wieczory, jest wysuszenie miąższu tego owocu. W suszonym melonie zachowane są wszystkie witaminy i składniki odżywcze, dzięki czemu taki przysmak jest szczególnie cenny. Ponadto suszony melon jest jeszcze smaczniejszy, słodszy i bardziej aromatyczny niż świeży, doskonale uzupełni filiżankę herbaty zamiast słodyczy.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
28 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Melon do suszenia lepiej jest wziąć jedną z odmian: kołchoznica, torpeda, ananas, Gulabi. Te melony różnią się od innych jędrnym miąższem i smakiem. I musisz suszyć takie melony, których miąższ jest twardy. Ponadto na owocach nie powinno być uszkodzeń i zgnilizny. Melon dokładnie umyć. Skórkę, podkop i nasiona należy usunąć. Pokrój miąższ na plastry o grubości nie większej niż 0,5 centymetra.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Możesz pokroić melona w paski, plastry lub kawałki. Zależy od sposobu suszenia i przechowywania melona. Wysuszyć kawałki melona na ręczniku papierowym, aby sok wchłonął się w papier. Melon można suszyć na świeżym powietrzu. Następnie melon należy pokroić w plasterki, aby przeciągnąć przez nie nitkę. Ale to dość długi i kłopotliwy proces. W nowoczesnych warunkach łatwiej jest korzystać z urządzeń elektrycznych, na przykład suszarki elektrycznej lub piekarnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Melon pokrojony na kawałki układa się w suszarce elektrycznej na kratkach, pozostawiając między nimi miejsce i suszy w temperaturze 75 stopni przez około jeden dzień. Ale konieczne jest suszenie melona, robienie przerw, sprawdzanie stanu melona i okresowe odwracanie kawałków. Suszarka elektryczna może nie być tak popularna jak piekarnik, który najprawdopodobniej znajduje się w każdym domu i w którym wiele gospodyń domowych suszy owoce, jagody i warzywa na zimę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kładziemy kawałki melona na kratce wyłożonej pergaminem, pozostawiając między nimi przestrzeń. Włącz piekarnik na 60 stopni, jeśli jest wentylator, lepiej go wysuszyć, włączając go.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw melona w piekarniku na pięć godzin. Następnie wyłącz piekarnik, otwórz drzwi, pozostaw melon w środku na noc. Rano ustawiamy temperaturę na 75 stopni, suszymy melona przez około dwie godziny. Wyłącz ponownie, otwórz drzwi. Melon zostawiamy na kilka godzin. Powtarzamy procedurę jeszcze trzy do czterech razy, patrzymy na wygląd produktu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Plastry suszonego melona powinny być elastyczne, miękkie, lepkie, jasnobrązowe. Kawałki suszonego melona można przechowywać w szklanym pojemniku w suchym miejscu lub utkać warkocz z pasków, owinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Melon"kantalupa" - 19   kcal/100g
  • Melon "kołchoźnica" - 28   kcal/100g

Podobne przepisy