duszona kapusta po bawarsku

doskonałe danie kuchni niemieckiej jest odpowiednie zarówno na wakacje, jak i w dni powszednie! Łatwość przygotowania Bawarska kapusta to smaczne i zdrowe danie.
Marianne KimAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 44 % 8 g
161 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
po ugotowaniu kapusty zgodnie z tym przepisem otrzymasz bardzo ciekawe danie, które będzie pasować nie tylko do kolacji, ale także do świątecznego stołu.
kapusta Bawarska jest dość prosta w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu na przygotowanie.
kapustę myjemy, obieramy z górnych liści, drobno siekamy.
obierz cebulę m, pokrój w półpierścienie o minimalnej grubości.
pokrój boczek na małe kawałki.
w przygotowanym dużym rondlu podgrzej łyżkę masła i smaż cebulę przez około cztery minuty.
włóż połowę całej posiekanej kapusty, bekonu, przypraw do garnka.
następnie rozłóż resztki masła i kapusty.
wymieszaj wodę, cukier, sól i sok jabłkowy z octem.
wlej gotową mieszaninę do rondla i zagotuj.
umieść patelnię z całą masą w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez półtorej godziny.
kapustę bawarską podajemy na stole jako danie główne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Jałowiec - 116   kcal/100g
  • Jagody jałowca - 116   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Sok jabłkowy - 42   kcal/100g

Podobne przepisy