duszona kapusta po bawarsku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
po ugotowaniu kapusty zgodnie z tym przepisem otrzymasz bardzo ciekawe danie, które będzie pasować nie tylko do kolacji, ale także do świątecznego stołu.
kapusta Bawarska jest dość prosta w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu na przygotowanie.
kapustę myjemy, obieramy z górnych liści, drobno siekamy.
obierz cebulę m, pokrój w półpierścienie o minimalnej grubości.
pokrój boczek na małe kawałki.
w przygotowanym dużym rondlu podgrzej łyżkę masła i smaż cebulę przez około cztery minuty.
włóż połowę całej posiekanej kapusty, bekonu, przypraw do garnka.
następnie rozłóż resztki masła i kapusty.
wymieszaj wodę, cukier, sól i sok jabłkowy z octem.
wlej gotową mieszaninę do rondla i zagotuj.
umieść patelnię z całą masą w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez półtorej godziny.
kapustę bawarską podajemy na stole jako danie główne.
kapusta Bawarska jest dość prosta w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu na przygotowanie.
kapustę myjemy, obieramy z górnych liści, drobno siekamy.
obierz cebulę m, pokrój w półpierścienie o minimalnej grubości.
pokrój boczek na małe kawałki.
w przygotowanym dużym rondlu podgrzej łyżkę masła i smaż cebulę przez około cztery minuty.
włóż połowę całej posiekanej kapusty, bekonu, przypraw do garnka.
następnie rozłóż resztki masła i kapusty.
wymieszaj wodę, cukier, sól i sok jabłkowy z octem.
wlej gotową mieszaninę do rondla i zagotuj.
umieść patelnię z całą masą w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez półtorej godziny.
kapustę bawarską podajemy na stole jako danie główne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal/100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Sok jabłkowy - 42 kcal/100g