duszona kapusta po czesku
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
pokrój cebulę i usmaż na patelni z olejem.
zetrzyj marchewki na grubej tarce, dodaj do cebuli.Smażyć na złoty kolor.
posiekaj kapustę. Dodaj do cebuli z marchewką. Smażyć na złoty kolor kapusty, aby kapusta była lekko smażona, a nie duszona.
dodaj bulion i przykryj solą i pieprzem.Dusić, aż ciecz wyparuje.
dodaj ocet i ponownie przykryj. Dusić przez kolejne 5-7 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g