duszona kapusta po czesku

znajome danie z pikantną nutą - dla odmiany. Prosty codzienny dodatek, idealny do mięsa, kurczaka, kiełbasek. Dodanie octu urozmaica zwykłe danie.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 60 % 6 g
42 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

pokrój cebulę i usmaż na patelni z olejem.

zetrzyj marchewki na grubej tarce, dodaj do cebuli.Smażyć na złoty kolor.

posiekaj kapustę. Dodaj do cebuli z marchewką. Smażyć na złoty kolor kapusty, aby kapusta była lekko smażona, a nie duszona.

dodaj bulion i przykryj solą i pieprzem.Dusić, aż ciecz wyparuje.

dodaj ocet i ponownie przykryj. Dusić przez kolejne 5-7 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy