skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz wieprzowy w powolnej kuchence w słoikach na zimę? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz mięso wieprzowe bez kości, z minimalną ilością tłuszczu. Wytnij wszystkie folie i żyły z mięsa.
Krok 2:
Pokrój mięso na małe kawałki i /złóż do miski mulyvarki.
Krok 3:
Dodaj sól, pieprz i liść laurowy do mięsa. Jeśli jesteś zdezorientowany obecnością ziaren pieprzu w gotowym gulaszu, możesz związać je w woreczku z gazy, a po ugotowaniu usunąć. Przykryj miskę wolnowaru pokrywką.
Krok 4:
Włącz powolną kuchenkę na tryb "duszenie" na 6 godzin. Wygodnie jest to zrobić w nocy. Po zakończeniu trybu Multicooker przejdzie w tryb "podgrzewania" i będzie godny do rana.
Krok 5:
Wymieszaj gotowy gulasz, aby równomiernie rozprowadzić w nim sól. Podczas duszenia z mięsa pojawiło się dużo soku. Włącz tryb "smażenie" i zagotuj gulasz.
Krok 6:
Do gulaszu przygotuj słoiki. Dobrze je wypłucz i wysterylizuj w dowolny sposób - można to zrobić w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub nad gorącą parą.
Krok 7:
Włóż gorący gulasz do przygotowanego słoika i dodaj trochę bulionu z miski multicookera na wierzch. Przykryj pokrywki wrzącą wodą i zamknij słoiki. Schłodzić gulasz i przechowywać w chłodnym miejscu. Miłego poczęstunku!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g