Gulasz wieprzowy w powolnej kuchence

pyszny i aromatyczny, łatwy i prosty do gotowania od razu w słoikach! Gulasz wieprzowy w powolnej kuchence w słoikach jest łatwiejszy do przygotowania niż myślisz. Minimalny wysiłek z twojej strony-technika zrobi resztę za Ciebie. Rezultatem jest wygodny półfabrykat na wiele pysznych potraw.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 16 g
tłuszcze 58 % 22 g
węglowodany 0 % 0 g
259 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz wieprzowy w powolnej kuchence w słoikach na zimę? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz mięso wieprzowe bez kości, z minimalną ilością tłuszczu. Wytnij wszystkie folie i żyły z mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na małe kawałki i /złóż do miski mulyvarki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, pieprz i liść laurowy do mięsa. Jeśli jesteś zdezorientowany obecnością ziaren pieprzu w gotowym gulaszu, możesz związać je w woreczku z gazy, a po ugotowaniu usunąć. Przykryj miskę wolnowaru pokrywką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włącz powolną kuchenkę na tryb "duszenie" na 6 godzin. Wygodnie jest to zrobić w nocy. Po zakończeniu trybu Multicooker przejdzie w tryb "podgrzewania" i będzie godny do rana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj gotowy gulasz, aby równomiernie rozprowadzić w nim sól. Podczas duszenia z mięsa pojawiło się dużo soku. Włącz tryb "smażenie" i zagotuj gulasz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do gulaszu przygotuj słoiki. Dobrze je wypłucz i wysterylizuj w dowolny sposób - można to zrobić w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub nad gorącą parą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż gorący gulasz do przygotowanego słoika i dodaj trochę bulionu z miski multicookera na wierzch. Przykryj pokrywki wrzącą wodą i zamknij słoiki. Schłodzić gulasz i przechowywać w chłodnym miejscu. Miłego poczęstunku!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy