skład / składniki
metoda gotowania
1. Mięso łosia zalać zimną wodą. Pozwól mu moczyć się przez 1-1,5 godziny. Lekko posolić wodę.
2. Pokrój łosia i wieprzowinę na wystarczająco duże kawałki.
3. Smalec pokroić w kostkę, utopić na rozgrzanej patelni, ale nie smażyć, pozostawiając małe całe kawałki.
4. Wlej ziarna pieprzu do półlitrowych słoików (w sumie potrzebujesz 7 sztuk) na dno, wlej do każdej łyżki stopionego tłuszczu wieprzowego z kawałkami smalcu.
5. Włóż warstwę mięsa łosia do słoików, posyp solą, a następnie połóż warstwę wieprzowiny, ponownie sól.
6. Ostatnią warstwą ponownie połóż łosia. Konieczne jest umieszczenie mięsa tak bardzo, aby znajdowało się kilka centymetrów poniżej krawędzi puszki.
7. Napełnij słoiki zimną wodą, aby przykryła mięso.
8. Przykryj słoiki pokrywkami (nie musisz ich przekręcać), umieść je na blasze do pieczenia w zimnym piekarniku.
9. Włącz piekarnik do rozgrzania do 180 stopni. Poczekaj, aż płyn w słoikach się zagotuje. Zmniejsz ciepło do 150 stopni.
10. Gotuj gulasz przez 4,5 godziny. W ciągu pierwszych trzech godzin gotowania możesz dodać wodę do słoików (jeśli to konieczne).
11. Umieść 2 całe ząbki czosnku i 1 liść laurowy w każdym słoiku. Ponownie przykryj słoiki pokrywkami, gotuj gulasz przez kolejne pół godziny.
12. W celu długotrwałego przechowywania zwiń słoiki na gorąco, pozwalając im ostygnąć w cieple. Jeśli nie planujesz długo przechowywać gulaszu, pozostaw go w wyłączonym piekarniku, aż prawie całkowicie ostygnie,a następnie zakręć pokrywkami. W takim przypadku gulasz należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 1 miesiąc.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Łosiatyna - 100 kcal/100g