gulasz z łosia

niesamowicie smaczny i aromatyczny domowy gulasz z egzotycznego mięsa. Kiedyś myślałem, że gotowanie gulaszu jest trudne. Ale w rzeczywistości wcale tak nie było. W tym roku próbowałem gotować z różnych rodzajów mięsa, nawet z łosia! Gulasz okazuje się tak smaczny i pachnący, że uwierz mi, nie pozostaje długo. Nawet żałuję, że łosia miała tylko 3 kilogramy...)))
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 14 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 4 % 1 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h 50 min

1. Mięso łosia zalać zimną wodą. Pozwól mu moczyć się przez 1-1,5 godziny. Lekko posolić wodę.
2. Pokrój łosia i wieprzowinę na wystarczająco duże kawałki.
3. Smalec pokroić w kostkę, utopić na rozgrzanej patelni, ale nie smażyć, pozostawiając małe całe kawałki.
4. Wlej ziarna pieprzu do półlitrowych słoików (w sumie potrzebujesz 7 sztuk) na dno, wlej do każdej łyżki stopionego tłuszczu wieprzowego z kawałkami smalcu.
5. Włóż warstwę mięsa łosia do słoików, posyp solą, a następnie połóż warstwę wieprzowiny, ponownie sól.
6. Ostatnią warstwą ponownie połóż łosia. Konieczne jest umieszczenie mięsa tak bardzo, aby znajdowało się kilka centymetrów poniżej krawędzi puszki.
7. Napełnij słoiki zimną wodą, aby przykryła mięso.
8. Przykryj słoiki pokrywkami (nie musisz ich przekręcać), umieść je na blasze do pieczenia w zimnym piekarniku.
9. Włącz piekarnik do rozgrzania do 180 stopni. Poczekaj, aż płyn w słoikach się zagotuje. Zmniejsz ciepło do 150 stopni.
10. Gotuj gulasz przez 4,5 godziny. W ciągu pierwszych trzech godzin gotowania możesz dodać wodę do słoików (jeśli to konieczne).
11. Umieść 2 całe ząbki czosnku i 1 liść laurowy w każdym słoiku. Ponownie przykryj słoiki pokrywkami, gotuj gulasz przez kolejne pół godziny.
12. W celu długotrwałego przechowywania zwiń słoiki na gorąco, pozwalając im ostygnąć w cieple. Jeśli nie planujesz długo przechowywać gulaszu, pozostaw go w wyłączonym piekarniku, aż prawie całkowicie ostygnie,a następnie zakręć pokrywkami. W takim przypadku gulasz należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 1 miesiąc.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Łosiatyna - 100   kcal/100g

Podobne przepisy