skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszona kaczka z ziemniakami? Przygotuj wszystkie produkty.
Krok 2:
Pokrój cebule na 4 części i posiekaj na cienkie plasterki.
Krok 3:
Zetrzyj marchewki grubymi słomkami.
Krok 4:
Cebulę z marchewką smażyć na oleju, około 5 minut na małym ogniu.
Krok 5:
Dodaj śmietanę, sól i czarny pieprz do warzyw, wymieszaj.
Krok 6:
Pokrój kaczkę na kawałki o pożądanym rozmiarze.
Krok 7:
Lekko usmaż kaczkę na oleju, dodaj mięso wraz z tłuszczem do warzyw.
Krok 8:
Pokrój ziemniaki w kostkę.
Krok 9:
Wlej ziemniaki do masy.
Krok 10:
Dusić kaczkę z ziemniakami pod przykryciem na małym ogniu przez około 50 minut. W razie potrzeby, jeśli płyn się zagotuje, możesz dodać trochę gorącej wody, aby mięso i warzywa się nie przypaliły. Gotową kaczkę z warzywami można podawać ze świeżymi ziołami.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g