kapusta duszona w śmietanie

proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne danie z białej kapusty. To danie można podawać z mięsem, kurczakiem lub rybą jako dodatek lub jako niezależne danie. Dzięki kwaśnej śmietanie danie jest smaczne, satysfakcjonujące i pożywne. Jest przygotowywany bardzo prosto i szybko. Jest to świetna opcja, gdy w lodówce jest kapusta, ale nie ma specjalnej wyobraźni i czasu na przygotowanie złożonych potraw.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 50 % 6 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć białą kapustę młodą, soczystą, ale z gęstym i elastycznym widelcem. Górne, zwykle suche i brudne liście należy usunąć z głowy. Drobno posiekaj kapustę nożem, Wytnij łodygę. Jeśli danie jest przygotowywane dla dużej rodziny, możesz użyć wszystkich widelców naraz, podczas duszenia ilość kapusty jest znacznie zmniejszona w porównaniu ze świeżą. Włóż posiekaną kapustę do głębokiej miski, dodaj trochę soli i zmiksuj kapustę czystymi rękami. Odstawiamy miskę kapusty na bok.
obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Doda przyjemnego aromatu i smaku.
wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Połóż cebulę na oleju roślinnym, smaż ją, aż będzie przezroczysta. Wysyłamy ugotowaną białą kapustę do cebuli na patelnię. Smażyć je razem na średnim ogniu, ciągle mieszając, około 5 minut. Następnie dodaj śmietanę. Lepiej jest wziąć grubszą i grubszą śmietanę, możesz być domowej roboty, danie okaże się smaczniejsze i bardziej soczyste. Wlej wodę lub bulion warzywny. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sos powinien sięgać do połowy zawartości patelni lub patelni. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj kapustę na średnim ogniu przez około 10 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, wszystko jeszcze raz wymieszaj. W razie potrzeby można dodać posiekane świeże zioła i czosnek. Trzymaj naczynie na ogniu przez około minutę. Wyłącz ogień. Danie jest gotowe.
podawaj duszoną kapustę ze śmietaną na gorąco jako niezależne danie ze świeżym chlebem lub jako dodatek do kotletów lub innych potraw.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy