morszczuk duszony w pomidorach

pyszna ryba w delikatnym sosie pomidorowym z nutą cytryny! Morszczuk duszony w pomidorach to lekka, dietetyczna ryba z przyjemnym słodko-kwaśnym sosem. Zdrowa alternatywa dla klasycznej smażonej ryby. Delikatne filety z morszczuka i gęsty, aromatyczny sos czosnkowo-bazyliowy to świetne połączenie.
Tanuska-psAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 9 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 21 % 3 g
64 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

do gotowania morszczuka w sosie lepiej nie używać całej ryby, ale fileta. W przypadku morszczuka w filecie nie będzie kości i nawet małe dzieci mogą bezpiecznie jeść. Łatwiej jest usunąć filet z nie do końca rozmrożonej ryby, wtedy będzie nadal gęsty i łatwo cięty z grzbietu.

świeżo mrożony morszczuk jest sprzedawany bez łusek i głowy, już wypatroszony. Dlatego wystarczy trochę rozmrozić rybę, umyć, wysuszyć i usunąć filet ostrym nożem z dwoma nacięciami wzdłuż grzbietu. Następnie zostawiamy go na talerzu, aż do całkowitego rozmrożenia.

w głębokim naczyniu przygotowujemy marynatę. Wymieszaj świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny, skórkę z tej samej cytryny, sól i pieprz. Włóż filet do marynaty, aby ryba była pokryta ze wszystkich stron, pozostaw na 30 minut.

podczas procesu marynowania obierz, umyj i pokrój cebulę w drobną drobną kostkę. Smażyć na oleju roślinnym, aż będzie miękki i przezroczysty. Przełóż czosnek przez prasę, dodaj do cebuli. Wlej wodę, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 7-10 minut.

pokrój pomidory na małe kawałki. Aby uzyskać delikatność sosu, lepiej usunąć z nich skórkę, uprzednio zalać wrzącą wodą. Rozłóż pomidory na patelni z cebulą, dodaj bazylię, sól, zmielony czerwony i czarny pieprz, keczup (sos pomidorowy) i gotuj na małym ogniu, nie zamykając pokrywy, przez 7-10 minut. W tym czasie kawałki pomidorów zmiękną, a sos stanie się jednorodny.

gdy tylko sos zgaśnie, rozprowadzamy na jego powierzchni filet z morszczuka, który już zdążył się marynować.Przykryj patelnię pokrywką i gotuj rybę w sosie przez 10-12 minut. Delikatny filet będzie miał czas na gotowanie w tym czasie, podczas gdy nie rozpadnie się, ale pozostanie równymi, schludnymi kawałkami we wspaniałym i bogatym sosie pomidorowym.

podawaj na gorąco z plasterkami cytryny i gałązkami bazylii. Morszczuk według tego przepisu można łączyć z przystawką lub być całkowicie niezależnym daniem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Morszczuk pieczony - 105   kcal/100g
  • Morszczuk gotowany - 95   kcal/100g
  • Morszczuk świeży - 86   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g

Podobne przepisy