duszony bakłażan z pomidorami w powolnej kuchence

bardzo smaczna przekąska warzywna dla miłośników bakłażana. . Od dawna gotuję to danie, postanowiłem podzielić się z Tobą przepisem. Te bakłażany są najsmaczniejsze na zimno.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 29 % 6 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty. Możesz wziąć resztki różnych serów z zamrażarki do tego dania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę siekamy w półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój bakłażany w plastry o grubości 0,7 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pomidory-cienkie okrągłe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej do miski multicookera, połóż część cebuli na dnie. Następnie układamy warstwy: bakłażan(sól, posyp tymiankiem), pomidory (posyp zmiażdżonym czosnkiem), ser.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wykonujemy trzy warstwy, uzupełniamy serem. Zamknij pokrywę, włącz Multicooker w trybie pieczenia (jedna godzina).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po sygnale otwieramy pokrywę, włączamy tryb Multipowar, 100 stopni, na 20 minut, aby odparować pozostałą ciecz. Przenosimy bakłażany na półmisek i ostrożnie chowamy do ostygnięcia, w przeciwnym razie wszyscy natychmiast pożerają gorąco!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas serwowania udekoruj zielenią. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy