duszona kaczka z kapustą

smak tego dania doprowadzi cię do szaleństwa! Nie można przejść obok. Połączenie kaczki i kiszonej kapusty jest idealne pod każdym względem. Smak jest po prostu nie do opisania, chociaż zestaw potraw jest dość standardowy! Danie jest obfite i samowystarczalne, a uzupełnią je świeże warzywa i zioła
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 62 % 16 g
węglowodany 12 % 3 g
179 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić duszone kaczki z kapustą? Niezbędne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Tłuszcz z kaczki wyciąć i utopić na skwarki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kaczkę (u mnie połowę) pokrój na porcje

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usmaż kaczkę na powstałym tłuszczu, mam starą żeliwną patelnię do takich potraw, smak na niej okazuje się zupełnie inny. Gdy kaczka się zrumieni, przykryj ją pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę na ćwiartki w pierścienie

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podsmaż cebulę na osobnej patelni na oleju roślinnym na złoty kolor

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie posiekaj kapustę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do smażonej cebuli ułożyć kapustę

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dusić pod przykryciem przez 7-10 minut do miękkości

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelnię dodaj kiszoną kapustę i gotuj wszystko razem przez kolejne 15-20 minut, w razie potrzeby dodając trochę wody (Zajęło mi to około pół szklanki)

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą, dodać do kapusty i gotować wszystko razem przez około 15 minut

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sól, pieprz kapustę

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sól, pieprz kaczkę

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie możesz przenieść wszystko na jedną patelnię i dusić wszystko razem pod pokrywką przez 40-50 minut, ale nie pozwalałem na objętość patelni, więc przeniosłem kaczkę i kapustę do brytfanny i dusiłem w piekarniku

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj wodę (około pół szklanki)

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj folią i wstaw do piekarnika w temperaturze 180 stopni na 45 minut

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po określonym czasie duszona kaczka z kapustą jest gotowa

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy