skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić duszone kaczki z kapustą? Niezbędne składniki
Krok 2:
Tłuszcz z kaczki wyciąć i utopić na skwarki
Krok 3:
Kaczkę (u mnie połowę) pokrój na porcje
Krok 4:
Usmaż kaczkę na powstałym tłuszczu, mam starą żeliwną patelnię do takich potraw, smak na niej okazuje się zupełnie inny. Gdy kaczka się zrumieni, przykryj ją pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut
Krok 5:
Pokrój cebulę na ćwiartki w pierścienie
Krok 6:
Podsmaż cebulę na osobnej patelni na oleju roślinnym na złoty kolor
Krok 7:
W międzyczasie posiekaj kapustę
Krok 8:
Do smażonej cebuli ułożyć kapustę
Krok 9:
Dusić pod przykryciem przez 7-10 minut do miękkości
Krok 10:
Na patelnię dodaj kiszoną kapustę i gotuj wszystko razem przez kolejne 15-20 minut, w razie potrzeby dodając trochę wody (Zajęło mi to około pół szklanki)
Krok 11:
Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą, dodać do kapusty i gotować wszystko razem przez około 15 minut
Krok 12:
Sól, pieprz kapustę
Krok 13:
Sól, pieprz kaczkę
Krok 14:
Następnie możesz przenieść wszystko na jedną patelnię i dusić wszystko razem pod pokrywką przez 40-50 minut, ale nie pozwalałem na objętość patelni, więc przeniosłem kaczkę i kapustę do brytfanny i dusiłem w piekarniku
Krok 15:
Dodaj wodę (około pół szklanki)
Krok 16:
Przykryj folią i wstaw do piekarnika w temperaturze 180 stopni na 45 minut
Krok 17:
Po określonym czasie duszona kaczka z kapustą jest gotowa
Krok 18:
Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g