skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić sandacza duszonego z marchewką i cebulą? Oczyść tuszę rozmrożonego sandacza, pozbądź się głowy i wypatrosz. Usuń filet, pozostaw skórę. Pozwoli to kawałkom zachować kształt i wyglądać reprezentacyjnie w gotowym naczyniu. W sandaczu praktycznie nie ma kości, więc po usunięciu grzbietu nie możesz się już o to martwić.
pokrój filety na porcje, sól i pieprz. Wlej mąkę do talerza, zwiń kawałki ryby ze wszystkich stron. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny i usmaż kawałki sandacza z każdej strony na złoty kolor. Połóż na talerzu i odstaw na chwilę.
obierz marchewki, cebulę i seler. Papryka (najlepiej wziąć czerwoną), pozbądź się nasion. Pokrój cebulę w krążki, zetrzyj marchewki na grubej tarce i pokrój seler w cienkie paski.
dodaj trochę więcej oleju roślinnego na patelnię, wyślij warzywa i smaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie kawałki staną się miękkie i nieznacznie zmienią kolor.
pokrój pory i paprykę w półpierścienie. Dodaj do reszty warzyw, wymieszaj. Wlej wodę i łyżkę koncentratu pomidorowego, ponownie wymieszaj, zagotuj.
gdy mieszanina się zagotuje, dodaj sól, zmielony pieprz i ułóż rybę na wierzchu. Zmniejsz ogień do niskiego, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Po pierwszym usmażeniu sandacz jest już w pełni gotowy, konieczne jest duszenie z warzywami, aby nasycić się smakiem i sokiem z warzyw i lekko zmiękczyć. Nie wydłużaj czasu duszenia, w przeciwnym razie istnieje duże ryzyko rozpadu ryby i utraty jej restauracyjnego wyglądu przez danie.
podawaj kawałki sandacza na gorąco. Najpierw ułóż grubą warstwę poduszki warzywnej, na wierzchu kilka kawałków pachnącej, białej ryby i podawaj od razu, z piórami zielonej cebuli do dekoracji i urozmaicenia smaku.
możesz podawać rybę samodzielnie lub uzupełniając ją dowolnym dodatkiem do smaku.
smacznego!
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sandacz gotowany - 97 kcal/100g
- Sandacz - 89 kcal/100g
- Sandacz świeży - 84 kcal/100g
- Sandacz nadziewany - 144 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g