sandacz duszony z marchewką i cebulą

delikatna ryba bez kości! Pełny obiad w jednym naczyniu! Sandacz duszony z marchewką i cebulą to danie, do którego pasuje każdy dodatek, ale przede wszystkim tłuczone ziemniaki. Jedzenie ryby prawie bez kości to przyjemność, a delikatne warzywa doskonale uzupełniają jej smak.
SilvaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 32 % 6 g
102 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

jak zrobić sandacza duszonego z marchewką i cebulą? Oczyść tuszę rozmrożonego sandacza, pozbądź się głowy i wypatrosz. Usuń filet, pozostaw skórę. Pozwoli to kawałkom zachować kształt i wyglądać reprezentacyjnie w gotowym naczyniu. W sandaczu praktycznie nie ma kości, więc po usunięciu grzbietu nie możesz się już o to martwić.

pokrój filety na porcje, sól i pieprz. Wlej mąkę do talerza, zwiń kawałki ryby ze wszystkich stron. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny i usmaż kawałki sandacza z każdej strony na złoty kolor. Połóż na talerzu i odstaw na chwilę.

obierz marchewki, cebulę i seler. Papryka (najlepiej wziąć czerwoną), pozbądź się nasion. Pokrój cebulę w krążki, zetrzyj marchewki na grubej tarce i pokrój seler w cienkie paski.

dodaj trochę więcej oleju roślinnego na patelnię, wyślij warzywa i smaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie kawałki staną się miękkie i nieznacznie zmienią kolor.

pokrój pory i paprykę w półpierścienie. Dodaj do reszty warzyw, wymieszaj. Wlej wodę i łyżkę koncentratu pomidorowego, ponownie wymieszaj, zagotuj.

gdy mieszanina się zagotuje, dodaj sól, zmielony pieprz i ułóż rybę na wierzchu. Zmniejsz ogień do niskiego, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Po pierwszym usmażeniu sandacz jest już w pełni gotowy, konieczne jest duszenie z warzywami, aby nasycić się smakiem i sokiem z warzyw i lekko zmiękczyć. Nie wydłużaj czasu duszenia, w przeciwnym razie istnieje duże ryzyko rozpadu ryby i utraty jej restauracyjnego wyglądu przez danie.

podawaj kawałki sandacza na gorąco. Najpierw ułóż grubą warstwę poduszki warzywnej, na wierzchu kilka kawałków pachnącej, białej ryby i podawaj od razu, z piórami zielonej cebuli do dekoracji i urozmaicenia smaku.

możesz podawać rybę samodzielnie lub uzupełniając ją dowolnym dodatkiem do smaku.

smacznego!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy