skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1. Warzywa, pomidory myjemy wrzątkiem i usuwamy skórę.
Krok 2:
2. Drobno posiekaj cebulę, paprykę, zetrzyj marchewki na grubej tarce i pokrój pomidory w kostkę.
Krok 3:
3. Dodaj olej roślinny do gorącej patelni i najpierw usmaż cebulę. Następnie dodaj marchewkę i paprykę. Mijamy na małym ogniu przez około 10 minut.
Krok 4:
4. Moja makrela, wybierz czarny film z brzucha, odetnij płetwy i głowę, ogon. Do warzyw dodajemy pokruszone pomidory.Pokrój rybę na porcje, sól i pieprz do smaku i połóż na poduszce warzywnej. Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Krok 5:
5. Po 10 minutach Odwróć każdy kawałek ryby i dodaj koncentrat pomidorowy. Staram się wymieszać i ułożyć trochę warzyw na wierzchu ryby. Jeśli jest mało płynu, dodaję trochę wody, aby się nie przypaliła. Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut, mieszając warzywa kilka razy.
Krok 6:
6. Wkrótce niesamowity aromat zaczyna rozprzestrzeniać się po kuchni, co oznacza, że danie jest gotowe! Smacznego!
w tym przepisie najbardziej nieprzyjemne może być mycie i krojenie ryb, a potem wszystko jest elementarne. Konieczne jest mycie i krojenie warzyw, Mieszanie wszystkiego etapami na jednej patelni, zamykanie pokrywy i oczekiwanie na gotowość pięknego i zdrowego dania, pozwalając składnikom dusić się we własnym soku na małym ogniu.
polecam używać czarnego pieprzu ze skórką z cytryny jako przyprawy, to połączenie nadaje smakowi wyrafinowania. Po dokładnym umyciu ryby natychmiast pocieram ją solą i zostawiam na 5 minut.
danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, zwykle mam pieczone ziemniaki z ziołami i oliwą z oliwek jako dodatek. Poduszka warzywna jest bardzo soczysta i smaczna, a ryba jest wypełniona posmakiem warzyw.
od dzieciństwa uwielbiam makrelę ze względu na jej przydatność i smak, i uderzył mnie interesujący fakt, że na Islandii, gdzie jest głównie łowiona na eksport, makrela nie jest spożywana i bardzo trudno ją znaleźć w sprzedaży.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g