makrela duszona z warzywami

ryba do codziennego menu i świątecznej kolacji. Makrela jest bardzo przydatna, aw postaci duszonej i gotowanej jest również pokarmem dietetycznym. Uwielbiam dusić go z warzywami, uważam, że jest to świetne rozwiązanie na obiad, ponieważ bardzo łatwo jest go ugotować w ten sposób.
MilenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 20 % 4 g
108 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1. Warzywa, pomidory myjemy wrzątkiem i usuwamy skórę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2. Drobno posiekaj cebulę, paprykę, zetrzyj marchewki na grubej tarce i pokrój pomidory w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3. Dodaj olej roślinny do gorącej patelni i najpierw usmaż cebulę. Następnie dodaj marchewkę i paprykę. Mijamy na małym ogniu przez około 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4. Moja makrela, wybierz czarny film z brzucha, odetnij płetwy i głowę, ogon. Do warzyw dodajemy pokruszone pomidory.Pokrój rybę na porcje, sól i pieprz do smaku i połóż na poduszce warzywnej. Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5. Po 10 minutach Odwróć każdy kawałek ryby i dodaj koncentrat pomidorowy. Staram się wymieszać i ułożyć trochę warzyw na wierzchu ryby. Jeśli jest mało płynu, dodaję trochę wody, aby się nie przypaliła. Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut, mieszając warzywa kilka razy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6. Wkrótce niesamowity aromat zaczyna rozprzestrzeniać się po kuchni, co oznacza, że danie jest gotowe! Smacznego!

w tym przepisie najbardziej nieprzyjemne może być mycie i krojenie ryb, a potem wszystko jest elementarne. Konieczne jest mycie i krojenie warzyw, Mieszanie wszystkiego etapami na jednej patelni, zamykanie pokrywy i oczekiwanie na gotowość pięknego i zdrowego dania, pozwalając składnikom dusić się we własnym soku na małym ogniu.

polecam używać czarnego pieprzu ze skórką z cytryny jako przyprawy, to połączenie nadaje smakowi wyrafinowania. Po dokładnym umyciu ryby natychmiast pocieram ją solą i zostawiam na 5 minut.

danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, zwykle mam pieczone ziemniaki z ziołami i oliwą z oliwek jako dodatek. Poduszka warzywna jest bardzo soczysta i smaczna, a ryba jest wypełniona posmakiem warzyw.

od dzieciństwa uwielbiam makrelę ze względu na jej przydatność i smak, i uderzył mnie interesujący fakt, że na Islandii, gdzie jest głównie łowiona na eksport, makrela nie jest spożywana i bardzo trudno ją znaleźć w sprzedaży.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy