skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zgasić łosia w powolnej kuchence? Przygotuj składniki. Mięso łosia jest twardsze w strukturze niż wołowina, więc mięso łosia należy moczyć, najlepiej przez co najmniej jeden dzień. To zmiękczy włókna mięsne i nasyci je wilgocią. Nie zapominaj o specyficznym zapachu, jaki ma łosia. Woda z octem i przyprawami pomaga pozbyć się tego zapachu. Weź ocet stołowy, 9%.
Krok 2:
Dokładnie spłucz Łosię, usuń kości, filmy, krew. Napełnij mięso wodą, aby było całkowicie nią pokryte. Wlej ocet stołowy do mięsa. Włóż miskę do lodówki na 12 godzin, a najlepiej na jeden dzień.
Krok 3:
Po upływie czasu wyjmij mięso z marynaty, osusz i pokrój na porcje.
Krok 4:
Wlej olej roślinny do miski multicookera, włóż mięso.
Krok 5:
Włącz tryb "smażenia" w powolnej kuchence (lub inny odpowiedni do smażenia, w zależności od modelu) i gotuj mięso, od czasu do czasu mieszając, przez 15 minut.
Krok 6:
Obierz cebulę, ale nie siekaj, będzie potrzebna w całości. Wlej gorącą wodę do smażonego mięsa, dodaj cebulę, liście laurowe, suszone zioła, mielony pieprz i sól. Dodaje się gorącą wodę, aby nie marnować dodatkowego czasu na jej ogrzewanie podczas gaszenia. Możesz zmienić zestaw przypraw według własnego gustu.
Krok 7:
Dusić łosia przez 2 godziny w trybie "duszenia" (lub innym odpowiednim), od czasu do czasu mieszając.
Krok 8:
Mięso łosia w powolnej kuchence jest gotowe. Podawaj razem z sosem, który tworzy się podczas duszenia. Smacznego!
dostaliśmy mięso już dojrzałego dużego osobnika. Jedną część upiekłam w piekarniku w całości. Mięso wydawało się trudne nawet po dwóch dniach moczenia.
ale gulasz w powolnej kuchence nie był w stanie odróżnić smaku i tekstury od wołowiny, chociaż był moczony tylko przez 12 godzin. Dlatego na pytanie, jak lepiej gotować łosia, odpowiadam jednoznacznie-dusić w powolnej kuchence lub po prostu na głębokiej patelni z grubym dnem pod pokrywką.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Łosiatyna - 100 kcal/100g