duszony łosoś w powolnej kuchence

aromatyczny, apetyczny, bogaty, bardzo smaczny! Duszone łosie w powolnej kuchence są przygotowywane w bardzo prosty sposób. Przy odpowiednim ugotowaniu i wstępnym namoczeniu smak łosia jest prawie nie do odróżnienia od wołowiny. Zgodnie z tym przepisem możesz dusić dowolną zwierzynę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 79 % 15 g
tłuszcze 16 % 3 g
węglowodany 5 % 1 g
88 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zgasić łosia w powolnej kuchence? Przygotuj składniki. Mięso łosia jest twardsze w strukturze niż wołowina, więc mięso łosia należy moczyć, najlepiej przez co najmniej jeden dzień. To zmiękczy włókna mięsne i nasyci je wilgocią. Nie zapominaj o specyficznym zapachu, jaki ma łosia. Woda z octem i przyprawami pomaga pozbyć się tego zapachu. Weź ocet stołowy, 9%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz Łosię, usuń kości, filmy, krew. Napełnij mięso wodą, aby było całkowicie nią pokryte. Wlej ocet stołowy do mięsa. Włóż miskę do lodówki na 12 godzin, a najlepiej na jeden dzień.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po upływie czasu wyjmij mięso z marynaty, osusz i pokrój na porcje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny do miski multicookera, włóż mięso.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włącz tryb "smażenia" w powolnej kuchence (lub inny odpowiedni do smażenia, w zależności od modelu) i gotuj mięso, od czasu do czasu mieszając, przez 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę, ale nie siekaj, będzie potrzebna w całości. Wlej gorącą wodę do smażonego mięsa, dodaj cebulę, liście laurowe, suszone zioła, mielony pieprz i sól. Dodaje się gorącą wodę, aby nie marnować dodatkowego czasu na jej ogrzewanie podczas gaszenia. Możesz zmienić zestaw przypraw według własnego gustu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dusić łosia przez 2 godziny w trybie "duszenia" (lub innym odpowiednim), od czasu do czasu mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mięso łosia w powolnej kuchence jest gotowe. Podawaj razem z sosem, który tworzy się podczas duszenia. Smacznego!

dostaliśmy mięso już dojrzałego dużego osobnika. Jedną część upiekłam w piekarniku w całości. Mięso wydawało się trudne nawet po dwóch dniach moczenia.
ale gulasz w powolnej kuchence nie był w stanie odróżnić smaku i tekstury od wołowiny, chociaż był moczony tylko przez 12 godzin. Dlatego na pytanie, jak lepiej gotować łosia, odpowiadam jednoznacznie-dusić w powolnej kuchence lub po prostu na głębokiej patelni z grubym dnem pod pokrywką.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Łosiatyna - 100   kcal/100g

Podobne przepisy