skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak dusić mięso w sosie pomidorowym? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Możesz wziąć mięso z dowolnej części tuszy do wyboru. Ale lepiej, jeśli to filet. Nadaje się każdy: wołowina, wieprzowina, jagnięcina, kurczak. Biorę wołowinę. Odetnij nadmiar z mięsa, dobrze spłucz i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 2:

Namocz fasolę przez noc - jest to bardzo ważne i prawdopodobnie najtrudniej jest nie zapomnieć wieczorem))) jeśli weźmiesz fasolę w puszkach lub zieloną (co jest dopuszczalne), pomiń ten krok. Woda powinna całkowicie pokryć fasolę i być wyższa o 3-4 palce. Wziąłem czerwoną fasolę, ale nadaje się tutaj zarówno biała, jak i cętkowana.
Krok 3:

Z dnia na dzień moja fasola podwoiła się.
Krok 4:

Spuść wodę, w której namoczono fasolę. Wrzuć fasolę do durszlaka, aby nadmiar płynu zniknął.
Krok 5:

Pokrój mięso na kawałki o dowolnych rozmiarach, ale nie za duże ani za małe.
Krok 6:

Obierz cebulę, umyj ją, osusz i drobno posiekaj. Zwilż nóż zimną wodą, aby nie płakać przy cięciu))
Krok 7:

Obrane marchewki zetrzyj na średniej lub grubej tarce.
Krok 8:

Usmaż mięso na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju roślinnego. Temperatura patelni powinna być bardzo wysoka, ważne jest, aby mięso było pokryte skórką, a cały sok pozostał w środku. Do takich potraw zawsze biorę starą żeliwną patelnię lub kocioł - to jest jego urok.
Krok 9:

Smaż mięso na złoty kolor, mieszając.
Krok 10:

Następnie dodaj cebulę z marchewką. Zmniejsz ogień do średniego.
Krok 11:

Mieszaj i smaż przez 4-5 minut, aż warzywa będą miękkie, mieszając.
Krok 12:

Włóż namoczoną fasolę do mięsa.
Krok 13:

Wlej szklankę wody na patelnię, wymieszaj.
Krok 14:

Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 35-45 minut, od czasu do czasu mieszając. Możesz zmniejszyć ogień do niskiego lub średnio niskiego.
Krok 15:

Następnie dodaj do mięsa sok pomidorowy lub rozcieńczoną wodą koncentrat pomidorowy.
Krok 16:

Sól.
Krok 17:

Pieprz.
Krok 18:

Mieszaj i gotuj pod przykryciem przez kolejne 50 minut.
Krok 19:

Nasze danie jest prawie gotowe - wyciśnij do niego ząbek czosnku.
Krok 20:

Dodaj liść laurowy.
Krok 21:

Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Po wyłączeniu pieca.
Krok 22:

Danie jest samowystarczalne i nie wymaga dekoracji! Jako dodatek doskonale nadają się do tego domowe pikle.
Krok 23:

Smacznego!
bardzo lubię takie potrawy-wszystko wydaje się być po prostu proste i przygotowywane przy minimalnym wysiłku, a produkty są proste, ale w rezultacie po prostu polizasz palce i chcesz dodatków! Kompletny, samowystarczalny posiłek, który nie wymaga dekoracji!
użyj oleju o wysokiej temperaturze dymienia do gaszenia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g


