królik duszony z warzywami

pyszne, satysfakcjonujące, pożywne i zdrowe danie. Takie danie można podać na obiad lub kolację w kręgu rodzinnym lub na przyjęcie gości w niedzielne popołudnie. Delikatne mięso królika doskonale uzupełnia duszone warzywa. Okazuje się nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe danie, które z jednej strony nie jest bardzo kaloryczne, az drugiej satysfakcjonujące i pożywne. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i szybkie, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Zestaw warzyw dla królika można zmienić w smaku i dostępności.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 10 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 21 % 5 g
109 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Tuszę królika dzielimy na porcje wraz z nasionami. Myjemy mięso. Wlej olej roślinny na patelnię (lepiej użyć głębokiej żeliwnej patelni lub z grubym dnem). Rozgrzej olej na średnim ogniu i połóż na nim ugotowane mięso królika. Smaż mięso królika na średnim ogniu, aż lekko wybieli, smaż przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas smażenia mięsa musisz ugotować warzywa. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cukinia lub mała cukinia, usuń skórkę, usuń rdzeń z nasionami (jeśli cukinia jest młoda i delikatna, możesz ją ugotować ze skórką i rdzeniem). Pokrój miąższ cukinii w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę tej samej wielkości co cukinia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Moja papryka, Wytnij łodygę z nasionami, pokrój ją w kostkę lub paski, jak chcesz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój pomidory w kostkę lub dowolne małe kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni na mięsie królika układamy warzywa: marchewkę, cebulę, ziemniaki, paprykę i cukinię. Dodaj przyprawy: sól i czarny pieprz do smaku. Napełnij wodą, aby osiągnęła połowę zawartości patelni. Przykryj patelnię pokrywką. Dusić przez około 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj ugotowane pomidory, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Następnie wyłącz ogień. Odstawiamy naczynie pod przykryciem na około 20 minut i podajemy do stołu. Ze świeżym chlebem, ziołami i sosem do woli. Smacznego!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy