szczupak duszony

duszony szczupak to dobra opcja na dania z tej ryby rzecznej. Szczupak jest dość kościsty, z tyłu ma wiele poprzecznych małych kości. Dlatego jeśli masz duży okaz, lepiej jest użyć części żebrowej do gaszenia. Ale małe szczupaki są o wiele smaczniejsze-więc wybierz dla siebie "złoty & quot; środek! Duszony szczupak można podawać jako niezależne danie z powstałym sosem warzywnym lub można przygotować przystawkę, na przykład z ziemniaków lub ryżu.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 15 % 3 g
118 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty według listy. Szczupak można dusić z warzywami lub bez warzyw-tylko z cebulą i mąką, okazuje się również bardzo smaczny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Szczupak obrać, wypatroszyć i pokroić na porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę i marchewkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na rozgrzanym oleju szybko usmaż kawałki panierowanego w mące szczupaka najpierw z jednej strony,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    A potem z drugiej. Istnieje opcja, aby po prostu zrobić sos warzywny (który robimy później w przepisie) i włożyć do niego kawałki ryby do duszenia, ale przy smażeniu smak jest bogatszy i bardziej kompletny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij rybę i na tej samej patelni lekko podsmaż warzywa, dodaj wodę i zagotuj sos warzywny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż smażonego szczupaka do sosu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut (w zależności od wielkości kawałków ryby).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj gotowanego duszonego szczupaka z sosem. Smacznego!

duszony szczupak to smaczne i zdrowe danie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy