duszona kapusta pekińska

delikatny, soczysty, niesamowicie pyszny, do dekoracji! Duszona kapusta pekińska to najłatwiejsze do przygotowania danie z tego chińskiego warzywa. Możesz zaoferować go do mięsa, kotletów, ryb, kurczaka lub samodzielnie jako lekką przekąskę.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 50 % 4 g
41 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić kapustę pekińską? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Aby uzyskać soczystość i jasność gotowego dania, użyj pomidorów cherry lub jednego dużego pomidora.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, marchewkę i czosnek i spłucz. Czosnek można opcjonalnie wykluczyć z przepisu. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, przełóż czosnek przez prasę lub posiekaj nożem, a cebulę pokrój na ćwiartki w pierścienie lub mniejsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z kapusty pekińskiej Usuń zewnętrzne zepsute liście. Opłucz Pekin i pokrój w cienkie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij cebulę, marchewkę i czosnek do smażenia. Gotuj, mieszając, na dużym ogniu, aż uzyskasz złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz pomidory koktajlowe i pokrój na pół. Wcześniej możesz usunąć skórkę z pomidorów. Wyślij kapustę, pomidory i koncentrat pomidorowy na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodałam kapustę w częściach, ciągle mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmniejsz ogień płyty do umiarkowanego. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą gotowe. Po chwili otwórz pokrywkę i sprawdź, czy kapusta się nie pali. Jeśli jest mało soku z pomidorów, wlej trochę wody (dodałem pół szklanki wrzącej wody).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 10-15 minutach otwórz pokrywę. Posolić naczynie do smaku. Na tym etapie dodaj ulubione suche przyprawy. Użyłem suchych ziół prowansalskich i mieszanki warzywnej. Wymieszaj, lekko zwiększ płomień i pozostaw na kuchence na kolejne 3-5 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekane warzywa. Koperek, pietruszka lub zielona młoda cebula są idealne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przed podaniem posyp gotową kapustę mielonym ziele angielskie lub czarnym pieprzem.

duszona kapusta pekińska jest pyszna ze śmietaną. Danie jest lekkie, niskokaloryczne i bardzo smaczne!

smacznego!

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy