skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić kapustę pekińską? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Aby uzyskać soczystość i jasność gotowego dania, użyj pomidorów cherry lub jednego dużego pomidora.
Krok 2:
Obierz cebulę, marchewkę i czosnek i spłucz. Czosnek można opcjonalnie wykluczyć z przepisu. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, przełóż czosnek przez prasę lub posiekaj nożem, a cebulę pokrój na ćwiartki w pierścienie lub mniejsze.
Krok 3:
Z kapusty pekińskiej Usuń zewnętrzne zepsute liście. Opłucz Pekin i pokrój w cienkie paski.
Krok 4:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij cebulę, marchewkę i czosnek do smażenia. Gotuj, mieszając, na dużym ogniu, aż uzyskasz złoty kolor.
Krok 5:
Opłucz pomidory koktajlowe i pokrój na pół. Wcześniej możesz usunąć skórkę z pomidorów. Wyślij kapustę, pomidory i koncentrat pomidorowy na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodałam kapustę w częściach, ciągle mieszając.
Krok 6:
Zmniejsz ogień płyty do umiarkowanego. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą gotowe. Po chwili otwórz pokrywkę i sprawdź, czy kapusta się nie pali. Jeśli jest mało soku z pomidorów, wlej trochę wody (dodałem pół szklanki wrzącej wody).
Krok 7:
Po 10-15 minutach otwórz pokrywę. Posolić naczynie do smaku. Na tym etapie dodaj ulubione suche przyprawy. Użyłem suchych ziół prowansalskich i mieszanki warzywnej. Wymieszaj, lekko zwiększ płomień i pozostaw na kuchence na kolejne 3-5 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekane warzywa. Koperek, pietruszka lub zielona młoda cebula są idealne.
Krok 8:
Przed podaniem posyp gotową kapustę mielonym ziele angielskie lub czarnym pieprzem.
duszona kapusta pekińska jest pyszna ze śmietaną. Danie jest lekkie, niskokaloryczne i bardzo smaczne!
smacznego!
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g