warzywa duszone w śmietanie na patelni

jasne, smaczne i zdrowe, z dostępnych warzyw! Warzywa duszone w śmietanie na patelni nadają się oprócz mięsa, kurczaka lub ryb. Mogą być również oferowane jako niezależne danie na lunch lub kolację.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 50 % 9 g
100 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić warzywa duszone w śmietanie na patelni? Przygotuj wszystkie produkty wymienione w przepisie. Możesz użyć dowolnych warzyw, które masz pod ręką. Dobrze nadaje się do przepisu zbiory zebrane w ogrodzie lub produkty z zamrażania. Ilość dowolnego składnika można zwiększyć lub zmniejszyć według własnego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek. Paprykę pokroić na dwie części, usunąć nasiona i rdzeń. Odetnij ogon z bakłażana i rozłóż brukselkę na kwiatostany. Opłucz wszystko w zimnej wodzie i osusz papierowymi serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie musisz zmielić warzywa. Metoda krojenia może być dowolna według własnego uznania. Pokrój bakłażana, pomidory, cebulę, marchewkę, paprykę i ziemniaki na kawałki tej samej wielkości. W razie potrzeby usuń skórki z pomidorów. Zmiel kukurydzę w cienkie plasterki i przełóż czosnek przez prasę lub prasę do czosnku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij cebulę, marchewkę i paprykę do smażenia. Smażyć na dużym ogniu, mieszając, przez około 5-10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj bakłażana, ziemniaki, pomidory i kukurydzę na patelnię. Użyłem kilku kawałków pomidorów cherry dla jasności smaku. Wymieszaj wszystko, zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj warzywa pod pokrywką, aż wszystkie składniki będą w połowie ugotowane. Zajmie ci to od 10 do 15 minut(w zależności od wielkości kawałków). Po chwili otwórz pokrywkę i sprawdź, czy warzywa się nie palą. Jeśli sok z pomidorów nie wystarczy, wlej niewielką ilość wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij śmietanę, czosnek i brokuły na patelnię. Sól i pieprz wszystko do smaku. W razie potrzeby dodaj ulubione przyprawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem, aż brokuły i reszta warzyw będą całkowicie ugotowane (około 10-20 minut). W razie potrzeby na tym etapie wlej niewielką ilość wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pod koniec gotowania posyp gotowe danie drobno posiekanymi ziołami. Dobrze sprawdzają się koperek, pietruszka lub młoda zielona cebula.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Warzywa duszone na patelni w śmietanie są gotowe! Pyszne na ciepło i na zimno!

jeśli chcesz uzyskać warzywa w dużej ilości sosu śmietanowego, w kroku 6 dodaj pół szklanki lub szklankę wody. 

czas gotowania może się wydłużyć, w zależności od wielkości warzyw.

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy