skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić warzywa duszone w śmietanie na patelni? Przygotuj wszystkie produkty wymienione w przepisie. Możesz użyć dowolnych warzyw, które masz pod ręką. Dobrze nadaje się do przepisu zbiory zebrane w ogrodzie lub produkty z zamrażania. Ilość dowolnego składnika można zwiększyć lub zmniejszyć według własnego gustu.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek. Paprykę pokroić na dwie części, usunąć nasiona i rdzeń. Odetnij ogon z bakłażana i rozłóż brukselkę na kwiatostany. Opłucz wszystko w zimnej wodzie i osusz papierowymi serwetkami.
Krok 3:
Następnie musisz zmielić warzywa. Metoda krojenia może być dowolna według własnego uznania. Pokrój bakłażana, pomidory, cebulę, marchewkę, paprykę i ziemniaki na kawałki tej samej wielkości. W razie potrzeby usuń skórki z pomidorów. Zmiel kukurydzę w cienkie plasterki i przełóż czosnek przez prasę lub prasę do czosnku.
Krok 4:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Wyślij cebulę, marchewkę i paprykę do smażenia. Smażyć na dużym ogniu, mieszając, przez około 5-10 minut.
Krok 5:
Dodaj bakłażana, ziemniaki, pomidory i kukurydzę na patelnię. Użyłem kilku kawałków pomidorów cherry dla jasności smaku. Wymieszaj wszystko, zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj warzywa pod pokrywką, aż wszystkie składniki będą w połowie ugotowane. Zajmie ci to od 10 do 15 minut(w zależności od wielkości kawałków). Po chwili otwórz pokrywkę i sprawdź, czy warzywa się nie palą. Jeśli sok z pomidorów nie wystarczy, wlej niewielką ilość wody.
Krok 6:
Wyślij śmietanę, czosnek i brokuły na patelnię. Sól i pieprz wszystko do smaku. W razie potrzeby dodaj ulubione przyprawy.
Krok 7:
Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem, aż brokuły i reszta warzyw będą całkowicie ugotowane (około 10-20 minut). W razie potrzeby na tym etapie wlej niewielką ilość wody.
Krok 8:
Pod koniec gotowania posyp gotowe danie drobno posiekanymi ziołami. Dobrze sprawdzają się koperek, pietruszka lub młoda zielona cebula.
Krok 9:
Warzywa duszone na patelni w śmietanie są gotowe! Pyszne na ciepło i na zimno!
jeśli chcesz uzyskać warzywa w dużej ilości sosu śmietanowego, w kroku 6 dodaj pół szklanki lub szklankę wody.
czas gotowania może się wydłużyć, w zależności od wielkości warzyw.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g