skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jak zrobić duszoną pierś z kurczaka w śmietanie? Pokrój kurczaka na kawałki, wszystko pieprz i sól.
smaż kawałki kurczaka w oleju roślinnym, aż będą chrupiące.
rozcieńczyć wodą (70 ml) śmietanę, dodać czosnek, mąkę, wszystko wymieszać.
polej kurczaka tym sosem, dodaj gałkę muszkatołową.
zmniejsz ogień, przykryj, gotuj na wolnym ogniu.
gdy mięso będzie miękkie, wyłącz ogień, pozwól naczyniu zaparzyć się pod przykryciem.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal / 100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g